2018. november 17., szombat

Hopi edény a "Jóságos Lyukó ragyogó király" mondattal

A magyar hieroglif írás segítségével az egyszerűbb indián népi írásemlékek megérthetők, ám az indián jelhasználat kőkori eredetű jellegzetességei néha feladják a leckét. Az indián edényeken gyakran a jelek alig áttekinthető kavalkádját látjuk és ma már, innen messziről - néhány esetet kivéve - inkább csak találgatjuk a jelek kiolvasásának sorrendjét. A hieroglifák általában azonosíthatók és ha a hangalakjukat nem is ismerjük, de a jelentésüket már valamelyest megközelítettük. Azt azonban nem mindig találjuk el biztosan, hogy az ismerős jeleket milyen sorrendben és szerepben kell figyelembe venni a "kiolvasott" mondat megalkotásakor. Könnyű a szavak hangalakját pontosan jelölő latin szövegek rendezett sorait elolvasni, miközben a kőkori gyökerekből sarjadt archaikus jelhasználathoz néha kellene egy kis fogódzó. Ám ez egyelőre csak egy ábránd. Ha egy indiánkutatót megkérek, hogy segítsen az indián nyelvi megfelelők megtalálásában, akkor azonnal elhangzik a "tudománytalan" szó - pedig csak neki okoz meglepetést az indián-magyar jeltörténeti kapcsolat ténye. Az indiánok tudósaihoz pedig, akik ismerhetik a saját jeleiket, a nyelvi és földrajzi távolság miatt nagyon nehezen jutok el.

Nincs más hátra, el kell olvasni, meg kell érteni minél több indián edény "díszítését" s a sok példa alapján remélhetően a tudásunk is gyarapodni fog. Ezt a célt szolgálja e szép hopi edény olvasási kísérlete is (1. ábra), amely két sejtéssel is gazdagítja a magyar hieroglif írásról tudottakat. 

- Egyrészt dokumentálható a Jóságos Lyukó ligatúra szkíta és indián előfordulása (2. ábra), ami a szkíta és az indián jelkészlet zavarba ejtően közeli kapcsolatára utal. 

- Másrészt - mivel a Nap jele két ("ly" és "r") formában is megtalálható a hopi edényen - valószínűsíthető, hogy a körbe zárt pont alakú jel hasadása már bekövetkezett az indiánok őseinek Amerikába költözésekor. A székely hangalakok alapján a kör alakú jelváltozat és származékai a lyuk/Lyukó, a négyzetes jelváltozat és származékai pedig a Rá/ragyogó jelentéshez kötődtek (3. ábra).1. ábra. Hopi edény a Jóságos Lyukó a ragyogó király mondattal


  

2. ábra. Aés a Lyukó hieroglifák ligatúrája a hopi edényről (balra) és az Uljap kurgán szkíta szarvasának szarváról (középen), a jeltársulás arra utal, hogy egy állandósult jóságos Lyukó jelzős szerkezetről van szó, amelyikhez hasonló szavak kötődhettek, jobbra a székely írás "ly" (lyuk/Lyukó) és "j" () jele3. ábra. Rá/ragyogó hieroglifa a hopi edényről (balra), egy szarmata bronztükör hátoldaláról (második), egy hun tükör hátoldaláról (harmadik) és a székely írás nikolsburgi "ly" (Lyukó) és "r" (Rá/ragyogó) jele (negyedik és ötödik), a szarmata jel a szögletes jelváltozat eurázsiai létét igazolja, a hun változat azt, hogy a Nap nevéről van szó, a székely írás "ly" betűjének mandula alakja a rovástechnológia következtében alakult ki egy jelhasadás során a kör alakú jelformából, míg a szögletes változatból a székely "R" és az ótürk "g" (gün "Nap") alakult ki4. ábra. Király hieroglifa a hopi edényről (balra), a hettita (luwiai) hieroglif írásban (jobbra, Jensen nyomán) és egy hasonló jel a pécsi avar szíjvégről (jobbra)


További blogbejegyzések
A veleméri műemléktemplom, amelynek két tanulságos rovológiai nevezetessége is megtekinthető


Ha Ön, kedves olvasó eddig eljutott a cikk olvasásával, akkor megérdemel egy kis ajándékot, egy különleges nyaralási ötletet.  Elfogadna olyan ajánlatot, amiben nem csak őrségi szállás, hanem némi kulturális csemege is van, ami nem kerül túl sokba? Akkor megtalálta! Ajánljuk magunkat! Ez persze nem mentes minden önérdektől, viszont kétségtelenül egyedi az őrségi szállásunk. Az általunk javasolt őrségi szálláson ugyanis a magyar hieroglif írásról is folytathat eszmecserét, nem is beszélve a Sindümúzeum díjtalan meglátogatásáról az itt eltöltött nyaralás alkalmával. S mindez (a beszélgetés és a Sindümúzeum is) teljesen díjtalan. Amennyiben Ön az őrségi szállás félpanzióvalőrségi szállás medencévelőrségi szállás SZÉP-kártyávalőrségi szállás Őriszentpéteren, netán az őrségi szállás Szalafőn keresőkulcsok mentén keres magának egy őrségi lakosztályt, vagy őrségi szálláshelyet az írástudomány és a szép táj mellé, akkor mi tudjuk ajánlani a legkedvezőbb megoldást! Az írástörténet és az őrségi jelkincs iránt érdeklődő igényesek, mint Ön is,  aligha találnak jobbat a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóháznál, e jellegzetes őrségi szálláshelynél, mert írástörténész által működtetett Cserépmadár szállás és Csinyálóház Veleméren is csak egy van. Igazán kár lenne haboznia, inkább hívja a 06(20)534-2780-as telefonszámot a rovológus által vezetett őrségi szállás lefoglalása végett!Onogesius hun vezér szobra a Csinyálóház (egy különleges őrségi szállás) alatt áll és vár a Teremtővel való koccintásraÉdes fiam! Ha egy biztonságos helyet keresel nyaralás céljára, ahol a török idők óta nem járt felfegyverzett iszlámhitű, akkor Velemért ajánlom, abban a békés, erdőkkel koszorúzott, termálstrandokkal és tavakkal körülvett gyönyörű völgyben! www.csinyalohaz.hu www.cserepmadar.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése