2018. november 17., szombat

Hopi edény a "Jóságos Lyukó ragyogó király" mondattal

A magyar hieroglif írás segítségével az egyszerűbb indián népi írásemlékek megérthetők, ám az indián jelhasználat kőkori eredetű jellegzetességei néha feladják a leckét. Az indián edényeken gyakran a jelek alig áttekinthető kavalkádját látjuk és ma már, innen messziről - néhány esetet kivéve - inkább csak találgatjuk a jelek kiolvasásának sorrendjét. A hieroglifák általában azonosíthatók és ha a hangalakjukat nem is ismerjük, de a jelentésüket már valamelyest megközelítettük. Azt azonban nem mindig találjuk el biztosan, hogy az ismerős jeleket milyen sorrendben és szerepben kell figyelembe venni a "kiolvasott" mondat megalkotásakor. Könnyű a szavak hangalakját pontosan jelölő latin szövegek rendezett sorait elolvasni, miközben a kőkori gyökerekből sarjadt archaikus jelhasználathoz néha kellene egy kis fogódzó. Ám ez egyelőre csak egy ábránd. Ha egy indiánkutatót megkérek, hogy segítsen az indián nyelvi megfelelők megtalálásában, akkor azonnal elhangzik a "tudománytalan" szó - pedig csak neki okoz meglepetést az indián-magyar jeltörténeti kapcsolat ténye. Az indiánok tudósaihoz pedig, akik ismerhetik a saját jeleiket, a nyelvi és földrajzi távolság miatt nagyon nehezen jutok el.

Nincs más hátra, el kell olvasni, meg kell érteni minél több indián edény "díszítését" s a sok példa alapján remélhetően a tudásunk is gyarapodni fog. Ezt a célt szolgálja e szép hopi edény olvasási kísérlete is (1. ábra), amely két sejtéssel is gazdagítja a magyar hieroglif írásról tudottakat. 

- Egyrészt dokumentálható a Jóságos Lyukó ligatúra szkíta és indián előfordulása (2. ábra), ami a szkíta és az indián jelkészlet zavarba ejtően közeli kapcsolatára utal. 

- Másrészt - mivel a Nap jele két ("ly" és "r") formában is megtalálható a hopi edényen - valószínűsíthető, hogy a körbe zárt pont alakú jel hasadása már bekövetkezett az indiánok őseinek Amerikába költözésekor. A székely hangalakok alapján a kör alakú jelváltozat és származékai a lyuk/Lyukó, a négyzetes jelváltozat és származékai pedig a Rá/ragyogó jelentéshez kötődtek (3. ábra).



1. ábra. Hopi edény a Jóságos Lyukó a ragyogó király mondattal


  

2. ábra. Aés a Lyukó hieroglifák ligatúrája a hopi edényről (balra) és az Uljap kurgán szkíta szarvasának szarváról (középen), a jeltársulás arra utal, hogy egy állandósult jóságos Lyukó jelzős szerkezetről van szó, amelyikhez hasonló szavak kötődhettek, jobbra a székely írás "ly" (lyuk/Lyukó) és "j" () jele



3. ábra. Rá/ragyogó hieroglifa a hopi edényről (balra), egy szarmata bronztükör hátoldaláról (második), egy hun tükör hátoldaláról (harmadik) és a székely írás nikolsburgi "ly" (Lyukó) és "r" (Rá/ragyogó) jele (negyedik és ötödik), a szarmata jel a szögletes jelváltozat eurázsiai létét igazolja, a hun változat azt, hogy a Nap nevéről van szó, a székely írás "ly" betűjének mandula alakja a rovástechnológia következtében alakult ki egy jelhasadás során a kör alakú jelformából, míg a szögletes változatból a székely "R" és az ótürk "g" (gün "Nap") alakult ki



4. ábra. Király hieroglifa a hopi edényről (balra), a hettita (luwiai) hieroglif írásban (jobbra, Jensen nyomán) és egy hasonló jel a pécsi avar szíjvégről (jobbra)












A veleméri műemléktemplom, amelynek két tanulságos rovológiai nevezetessége is megtekinthető


Amennyiben Ön az őrségi szállás félpanzióvalőrségi szállás medencévelőrségi szállás SZÉP-kártyávalőrségi szállás Őriszentpéteren, netán az őrségi szállás Szalafőn keresőkulcsok mentén keres magának egy őrségi lakosztályt, vagy őrségi szálláshelyet az írástudomány és a szép táj mellé, akkor mi tudjuk ajánlani a legkedvezőbb megoldást! Az írástörténet és az őrségi jelkincs iránt érdeklődők  aligha találnak jobbat a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóháznál, e jellegzetes őrségi szálláshelynél, mert írástörténész által működtetett Cserépmadár szállás és Csinyálóház Veleméren is csak egy van. Igazán kár lenne haboznia, inkább hívja a 06(20)534-2780-as telefonszámot a rovológus által vezetett őrségi szállás lefoglalása végett!



Onogesius hun vezér szobra a Csinyálóház (egy különleges őrségi szállás) alatt áll és vár a Teremtővel való koccintásra



Édes fiam! Ha egy biztonságos helyet keresel nyaralás céljára, ahol a török idők óta nem járt felfegyverzett iszlámhitű, akkor Velemért ajánlom, abban a békés, erdőkkel koszorúzott, termálstrandokkal és tavakkal körülvett gyönyörű völgyben! www.csinyalohaz.hu www.cserepmadar.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése