2018. október 27., szombat

A Gizella kincs turulos fibulájának hieroglifikus szövegei

A Gizella-kincs turulos fibulájáról Csomor Lajos állapította meg, hogy avar eredetű. Ez a szép ékszer a székely írás előzményének, a szójeleket alkalmazó magyar hieroglif írásnak az egyik leggazdagabb mondattára. A turulos korong fotógrafikája mellé kiemeltem a magyarul elolvasható avar hieroglifikus mondatokat. Mindegyik avar hieroglifikus mondatjel alá odatettem az avar hieroglifáknak megfelelő székely jeleket, amelyek az olvasást lehetővé tették azáltal, hogy megadták az avar szójel kezdőhangját. A hasonló hieroglifikus szövegek sora miatt a komolyan vehető emberek számára vége az avarok nyelvéről folytatott polémiának.



1. ábra. A Gizella-kincs turulos fibulája és hieroglifikus mondatjelei





2. ábra. A Lyukó isten mondatjel



3. ábra. A Ragyogó, nagy ten "Ragyogó, nagyságos isten" mondatjel



4. ábra. Az Egy országa mondatjel



5. ábra. A Ragyogó, nagy ország mondatjel




6. ábra. A Ragyogó nagy isten mondatjel





A magyar írástörténet kutatását támogatja, ha nálam nyaral a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóházban, egy hiteles őrségi parasztházban 




veleméri Cserépmadár szállás kertjében, kávé mellett


Javaslom az olvasónak, hogy - amennyiben még nem tudja, hogy hol tölti el a nyaralásra szánt időt - akkor látogasson meg Veleméren és pihenjen nálam a Cserépmadár szállás és Csinyálóház nevű szálláson! Ez esetben módunk lenne néhány rovológiai tárgyú beszélgetést összekapcsolni az őrségi szálláson eltöltött hétvégével, vagy huzamosabb idejű nyaralással. Amennyiben Ön az őrségi szállás félpanzióvalőrségi szállás medencévelőrségi szállás SZÉP-kártyávalőrségi szállás Őriszentpéteren, netán az őrségi szállás Szalafőn szempontok alapján keres magának őrségi lakosztályt, vagy őrségi szálláshelyet, akkor nálunk megfelelő terepet talál. Nyilvánvaló, hogy különleges élményben lehet része. Az írástörténet és az őrségi jelkincs iránt érdeklődő igényesek csak itt és csak nálunk kaphatják meg ezt a legjobbaknak való szellemi csemegét. Volt szerencsém a milánói Boscolo-ban, egy ötcsillagos szállodában is eltölteni néhány napot és állíthatom, hogy az igen magas színvonalú kiszolgálásnak volt egy súlyos hibapontja: az alkalmazottak egy szót sem szóltak a magyar írástörténetről s a szállodai környezetben sem volt egyetlen rovásfelirat sem. Ha Ön ezt a nyaralási malőrt el szeretné kerülni, akkor - amennyiben javasolhatom - hívja a 06(20)534-2780-as telefonszámot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése