2018. július 22., vasárnap

Elolvasható avar püspöki szék Porecsből

Az Írástörténeti Kutatóintézet baráti körének 2018-as expedicióján bukkant fel számunkra a Porec városában lévő Euphrasius-bazilikában megmaradt, a kiírás szerint VIII. századi püspöki szék, ami - s ezt már csak én teszem hozzá - a magyar hieroglif írás segítségével megérthető és elolvasható. 

A szék (szemből nézet szerinti) bal oldala a magas, jobb oldala a szójele. A magyar hieroglif írás "magas kő" ábrázolási konvenciójának szabálya szerint e két jel között kellett annak az istennek a nevét, vagy a jelzőjét megadni, akit a magas kő-nek nevezett szent helyen, templomkörzetben tiszteltek. 

Azt fejezte ki ez a szék, hogy aki helyet foglalt benne, az az Isten képviselője. Lehetségesnek kell tartanunk azt is, hogy nem püspökszékről, hanem egy szobor talapzatáról van szó - de ennek az eldöntése nem a mi feladatunk. 1. ábra. A püspöki szék
2. ábra. A magyar hieroglif írás magas és jele3. ábra. A karcagi csatkarika magas égi kő mondata
4. ábra. Zilahi tányér magas szár kő mondatjele
Korondi kancsó Magas kő mondatjellel
Jeddito váza a Magasságos Jó Sarok köve mondattal

Hopi edény a Magasságos szár köve mondattal


További cikkek a "magas kő" ábrázolási konvencióról:

A honfoglalók és az indiánok "magas kő" tisztelete közös forrásból származik

Elolvasható hun ékszer a "ragyogó, magasságos Khuar köve" mondatjellel
A "magas kő" ábrázolási konvenciót a Magyar hieroglif írás c. kötet ismertette.További blogbejegyzések
A veleméri műemléktemplom, amelynek két tanulságos rovológiai nevezetessége is megtekinthető


Ha Ön, kedves olvasó eddig eljutott a cikk olvasásával, akkor megérdemel egy kis ajándékot, egy különleges nyaralási ötletet.  Elfogadna olyan ajánlatot, amiben nem csak őrségi szállás, hanem némi kulturális csemege is van, ami nem kerül túl sokba? Akkor megtalálta! Ajánljuk magunkat! Ez persze nem mentes minden önérdektől, viszont kétségtelenül egyedi. Az általunk javasolt őrségi szálláson a magyar hieroglif írásról is folytathat eszmecserét, nem is beszélve a Sindümúzeum díjtalan meglátogatásáról az itt eltöltött nyaralás alkalmával. Amennyiben Ön az őrségi szállás félpanzióvalőrségi szállásmedencévelőrségi szállás SZÉP-kártyávalőrségi szállások Őriszentpéteren, netán az őrségi szállások Szalafőn keresőkulcsok mentén keres magának egy őrségilakosztályt, vagy őrségi szálláshelyet az írástudomány és a szép táj mellé, akkor mi tudjuk ajánlani a legkedvezőbb megoldást! Az írástörténet és az őrségi jelkincs iránt érdeklődő igényesek, mint Ön is,  aligha találnak jobbat a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóháznál, e jellegzetes őrségi szálláshelynél, mert írástörténész által működtetett Cserépmadár szállás és Csinyálóház Veleméren is csak egy van. Igazán kár lenne haboznia, inkább hívja a 06(20)534-2780-as telefonszámot a rovológus által vezetett őrségi szállás lefoglalása végett!


A szállásnak nevet adó veleméri cserépmadárka


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése