2018. június 26., kedd

Zempléni honfoglalás-kori szíjvég jelekkel

A magyar hieroglif írás jelei megtalálhatók a honfoglalók tárgyain is, bár ez az írástani alapismeretek szerény volta miatt (a lényegében nem is létező) szakemberek számára sem köztudott. Azaz valójában nem kérdés, hogy Árpád magyar népe ismerte-e az írást. Igen, természetesen ismerte. Ez eddig azért nem volt nyilvánvaló, mert a hazai akadémikus tudomány nem törekedett és az ismert, bevallott (Sándor Klára/1996) szakmai hiányosságai miatt ma sem képes a honfoglalók hieroglifikus jeleinek megértésére és felmérésére. A finnugrista prekoncepcióba csak egy műveletlen horda képe illik bele, ezért ezt a munkát, a honfoglalók jeleinek feltárását, az akadémikus "tudomány" helyett végezzük el. Talán e szégyenletes törekvésnek és állapotnak köszönhető, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum vagy nyolc éve nem képes a szerződésben vállalt kötelességének teljesítésére, a budapesti hun(?) jelvény jeleinek tudományos igényű leírására.

A honfoglalóknak két írása is volt. 

A hieroglifikus (szójeles) írásunkat az ünnepélyesebb, vallásos jellegű írásemlékeken alkalmazták, a modernebb rendszerűt a hétköznapokban. A régészeti leleteken csak a hieroglifikus írásunk jelei találhatók meg, mert ezek képviselték a hagyományt és az ősvallást. A másik, vegyes rendszerű, de feltehetően inkább betűző írásunkat, a székely írás korabeli változatát a köznapi használatban fába rótták vagy könyvekbe írták (ezekről a Honfoglalók könyvtárai cím alatt számoltam be). Sajnos, sem a fa, sem a papír vagy pergamen nem időálló íráshordozó, ezért egyelőre csak a fémbe írt hieroglifikus jeleinket leltározhatjuk. 



1. ábra. A zempléni szíjvég, valamint jeleinek a székely írásban meglévő párhuzamai


A zempléni szíjvég írásemléke három hieroglifából áll. 

A középső jel a világoszlopot ábrázolja, egymásra rakott nagy szójelekkel. A nagy szójel eredetileg hegyet ábrázolt, ebből következően a világoszlop az ősvallási elképzelések szerint hegyek sorából áll. A székelyeknél kimutatott elképzelés szerint az égbe a havasok csúcsán való lépésekkel lehet eljutni. A zempléni szíjvég ezt az elképzelést illusztrálja. Ebből a nagy szójelünkből alakult ki a székely írás "n" betűje.

A szíjvég jobb oldalán a magas, a bal oldalán pedig a szójel szójel egyfajta változata látható.  Ezekből alakult ki a székely írás "m" és "harmadik k" betűje. 

A három jel olvasata: magas nagy kő, esetleg (a nagy jel többszörözése miatt) magas, nagyon nagy kő lehet.


Irodalom

Varga Géza: Honfoglaló tartalom

Varga Géza: Magyar hieroglif írás









Amennyiben látni szeretné, milyen az, amikor egy szállásgazda pandémia idején 10 méterről integet, akkor - ha javasolhatom - előbb kattintson a fenti címre és nézze meg az alábbi videót is, mert a legvégén valóban integetni fogunk!
Cserépmadár szállás imázsvideó




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése