2024. március 18., hétfő

A dobronaki Solaric Loreta hímes tojása a hieroglifikus Urunk a ragyogó Isten mondattal

Dobronakon évente megrendezik a hímestojás-kiállítást, ahol ezt a szép és tanulságos népművészeti ágat napjainkig gyakorolják. 2024-ben három archaikus mintájú, a magyar hieroglif írás segítségével elolvasható hímes tojást fényképeztem le. Mindegyiket Solaric Loreta dobronaki lakos készítette. Ebben a cikkben az egyik hímestojás képét és olvasatát mutatom be (1. ábra). 


 

1. ábra. Solaric Loreta hímes tojása az Urunk a ragyogó Isten mondattal


Az 1. ábra bal oldalán lentről felfele a szár "növényi szár, úr" hieroglifa és (az ősvallási célok érdekében szimmetrikus) Ragyogó isten mondatjel látható. Jobbra a hieroglifáknak megfelelő további, ismertebb magyar jelek. A jobb alsó sarokban balra egy magyarszombatfai tányér képszerű szár "növényi szár, úr" jele, mellette a székely írás ebből a jelformából leegyszerűsödött lineáris "sz" rovásbetűje. Felettük a székely írás "r" betűje, valamint ten és ős szójele. 

A hímes tojás mintájának központi, nyolcágú csillaga a sumér írás dingir „isten” jelének rokona, amely megtalálható a magyar jelkészletben is, ám a magyar változat hangalakját nem ismerjük. Ebből a nyolcágú jelformából egyszerűsödött le a székely írás kereszt alakú „d” (Dana) jele.


Irodalom

Varga Géza: Magyar hieroglif írás, Írástörténeti Kutatóintézet, Budapest, 2017.




Varga Géza




Attila Róma elfoglalására induló csapatai az Őrségen keresztül jutottak el Itáliába. Ha Ön is oda készül, akkor tarthat egy pihenőt jövet is, meg menet is Veleméren, a Cserépmadár szállás és Csinyálóház kényelmes és szép lakosztályaiban! Nálunk akkor is megszállhat, ha az esze ágában sincs továbbmenni. Ami tökéletesen érthető lesz, hiszen aligha van jobb hely Velemérnél és Magyarországnál. Attila is visszafordult ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése