2023. február 5., vasárnap

Kadarkút és Mike között fellelt Árpád kori gyűrű hieroglifikus szövegének olvasata

A napokban kaptam az alábbi levelet. Nem az első és remélhetőleg nem is az utolsó ilyen tartalommal. A levélhez ugyanis egy szép Árpád kori bronzgyűrű fényképét mellékelték, amelyiken elolvasható szójeleket találtam. E cikkben ezek olvasatát közlöm. 

Tisztelt Varga Úr! 

A segítségét kérem egy Kadarkút és Mike között általam talált gyűrű azonosításában. Január elején egy vaddisznó hajtásban botlottam bele egy szántóföld szélén. Teljes mértékben tapasztalatlan vagyok ebben a témában, viszont ez a gyűrű nagyon hasonlít a blogjában szereplő Árpád kori bronzgyűrűre. Köszönöm a megtisztelő válaszát előre is! 

Üdvözlettel: Kurucz Tamás



1. ábra. A Kadarkút és Mike között talált Árpád kori bronzgyűrűn egy istenidéző szertartás szövegkönyve olvasható 


A gyűrű jeleinek olvasata a magyar hieroglif írás segítségével: Ragyogj, ragyogj, ragyogj ... ügy! Zsendülő szár. Ragyogtál, ragyogtál, ragyogtál ... ügy. Mai magyarsággal: Ragyogj, ragyogj, ragyogj ... folyó! Zsendülő "feltámadó" úr. Ragyogtál, ragyogtál, ragyogtál ... folyó. 


2/a. ábra. A Zsenge szár (mai magyarsággal Zsenge "feltámadó" úr) ligatúra



2/b. ábra. A székely írás "zs" (zsenge) jele



2/c. ábra. A magyar hieroglif írás szár "növényi szár, úr" hieroglifája (egy magyarszombatfai tányérról) a székely írás függőleges egyenes alakú lineáris "sz" betűjének képszerű változata 



A pecsétlapon keretbe foglalva, a Nap és a Hold rajza között jelenik meg egy függőleges, zsenge szár (mai magyarsággal zsendülő "feltámadó" úr) alakban olvasható ligatúra (1. ábra). A Tejutat jelképezi, amit a szöveg ragyogó ügy (mai magyarsággal: ragyogó folyó) néven is említ. Ez az égi folyónak is tekintett csillagösvény valóban fényesen ragyog fent a magasban. Ligatúránk az évente meghaló és feltámadó napistent jelképezi. E feltámadás karácsonykor következik be, amikor a Nap a Tejút hasadékában kel (a Tejút hasadékát a pecsétlapon lévő szilvamag alakú keret jelzi). S napkeltekor valóban felragyog az ég, ezért az Istennel azonosított Tejútnak joggal osztják ki a ragyogó jelzőt a gyűrű pecsétlapja előtt és után következő, azonosnak látszó mondatokban (3/a. ábra). A jelek alakja egyforma, az olvasatuk azonban kissé eltér a két esetben. Eltér, mert ez egy istenidéző szertartás szövegkönyve, s a szertartás elején a kis függőleges vonalakat ragyogj, a szertartás végén pedig ragyogtál alakban kell olvasni. Erre lehetőséget ad az, hogy a szójelek nem rögzítik a szó ragozását. 

A függőleges egyenes a székely írásban az "sz" (szár) jele. E hieroglifikus szövegben a függőleges egyenest mégis ragyogj/ragyogtál alakban lehet elolvasni, pedig a székely írásban az "r" betű többnyire ferde. A hettita (újabban luviai, vagy anatóliai) hieroglif írásban azonban a szótagjele egy függőleges egyenes, amiből következően ez lehetett a szójel eredetibb alakváltozata s a régi szerepel a gyűrűn is. Azért használhatták ezen az Árpád kori gyűrűn a függőleges vonalat a ragyogó jeleként, mert a szár hieroglifának is még a korábbi, képszerűbb, az ágakat is feltüntető változatát használták, azaz nem volt kavarodás. 



3/a. ábra. A pecsétlap két oldalán megjelenő azonos jelcsoport a függőleges vonal alakú ragyogó szójelek sorából és a hulámvonal alakú ügy "folyó" hieroglifából áll, az olvasata: Ragyogj, ragyogj, ragyogj ... ügy! (mai magyarsággal: Ragyogj, ragyogj, ragyogj ... folyó!)



3/b. ábra. A gyűrű ragyogó szójele



3/c. ábra. A székely írás "r" betűje




3/d. ábra. Az Árpád kori pecsétgyűrű ügy "folyó" hieroglifája




3/e. ábra. A székely írás "ü" (ügy "folyó") jele


Az olvasat alapján világos, hogy miképpen működött ez az amulett. Megidézte az Istent, aki védelmet nyújtott a hívének. Minden okunk megvan arra, hogy meghajtott fővel tisztelegjünk a régiek e kis remekműve előtt. Ilyen apró tárgyon a rendelkezésre álló egyszerű eszközökkel sikerült létrehozniuk egy szép, ugyanakkor gondolatgazdag szöveget és védelmi eljárást. Csak a több évezredes közösségi jelhasználat tapasztalatait felhasználva születhetett meg ez a bámulatos gondolati katedrális. Sokat mond, hogy - a jelek szerint - bármelyik falusi kovács képes volt ilyen gyűrű készítésére, a viselők pedig érthették a rajta lévő jeleket. Vagyis a lakosságnak lényegében az egésze tudott írni és olvasni ezekkel a gondolatébresztő és szellemi frisseséget feltételező szójelekkel. Ugyanezt aligha mondhatjuk el a "tudományos konszenzus" mai képviselőiről, akik megdermednek, esetleg jelzőket osztogatnak az Árpád kori "díszítések" olvasata láttán.



Irodalom

Varga Géza: Magyar hieroglif írás, Írástörténeti Kutatóintézet, Budapest, 2017. 

Varga Géza: Árpád kori bronzgyűrű hieroglifákkal az Aranka partjáról

Varga Géza: Nyelvemléknek tekinthetők-e a magyar hieroglifikus szövegek?

Varga Géza: A borjú elbődülése, a finnugrista jelzőosztogatás és a tudományos igényű kritika

Varga Géza: A rovológiában a "tudományos konszenzus" egy maffiaszerű csoportosulás blöffje









Kétségtelen, hogy elfogult vagyok, mert teljes szívemből szeretem az Őrséget és a szállásunkat, de Ön is így járhat, ha egyszer nálunk nyaral! Hívja most a 06(20)534-2780-as telefonszámot!





3 megjegyzés:

  1. Szabolcs Baki:
    Adjon ISTEN. Szeretnék érdeklődni néhány dolog iránt, talán szabad. Ekint tenném e téren . Ellátogattam a fenti cikkhez, és az abc használat körül felmerült némi kérdőjel bennem. Melyik abc alapján azonosították az I jelet R betűnek és a többi. Olyatén módon IS érdekes számomra, mert valóban a Jó Istent lehet megidézni ezvel a képlettel , jómagam is megjártam azt az utvonalat, ahogy az ábrák mutatják, de nem ilyen fordítási séma mentén. Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: B.Szabolcs

    Géza Varga:
    Kedves Szabolcs! Sajnos egyik közhasználatú székely ábécét sem tekinthetjük abszolut értelemben megbízhatónak, mert egyik sem lehet kizárólagos. Ismert, hogy kis ellentmondásban vannak egymással is, meg a megelőző korok leletein lévő írásemlékekkel is. Azaz együttesen kirajzolják a székely írásnak egy képét, de az esetenként kiegészítésre szorul. Különösen azért, mert a legújabban (az utóbbi 50 évben) feltárt magyar hieroglif írás emlékei alapján új megállapításokat kellett tenni. Például kiderült, hogy a függőleges egyenes alakú székely "sz" betű előzménye a szár "növényi szár, úr" szójel volt, amelynek van lineáris és képszerű változata is (ez utóbbi ágakkal). Az "r" betűnek pedig a ragyogó szójel volt az előzménye s annak akad vízszintes, ferde és függőleges változata is. Például a hettita hieroglif írásban (amelynek 20 jele egyeztethető a székely írásjelekkel), a függőleges egyenes jelöli a rá szótagot. Persze a hieroglifikus nyelvemlékek többsége ennél jóval későbbi (hun és avar) korú. Amikor olyan írásemlékkel találkozunk (mint e gyűrű esetében is), amelyiken megtalálható a szár jel képszerű változata, akkor joggal gondolunk arra, hogy a függőleges egyenes nem a szár szót jelöli, hanem a ragyogót. Köszönöm a figyelmedet!

    VálaszTörlés
  2. Üdvözlöm!Gyönyörű állapotban maradt meg .Érdeklődni szeretnék hogy ez milyen értéket képvisel és esetleg van e mód megvásárlására ?Természetesen ha egyáltalán lehet ilyet egy sima magánembernek . Köszönöm a választ !

    VálaszTörlés
  3. Szerintem a tulajdonosa nem akar megválni tőle. Valóban szép és megértem, hogy szeretne egy hasonlót. Azonban én egy ötvös barátságát keresném inkább. Ennek az eredetinek múzeumban lenne a helye. Ahhoz azonban, hogy a múzeumban ne tegyék tönkre, ne veszítsék el, nagy reklámot kell neki csapni, mert az ismert tárgyakat talán nem fogják olyan könnyen elpusztítani. Ehhez megosztásokra, újságcikkekre, riportokra, tudós vélemények sorozatára van szükség. Az is segít, ha sorozatban készülnek e gyűrű másolatai, vagy elküldik ezt a cikket különböző múzeumoknak. Sok sikert! Az értékéről nem tudok mit mondani. Általában nem értékelik sokra, mert nem nemesfémből van. A budapesti késő középkori jelvényt 3 ezer forintért vette Fekete András és nekem 6 ezerért adta el (ezt én ajánlottam érte). A Magyar Nemzeti Múzeum az emlékezetem szerint a letéti szerződésben 10 ezer Ft-os értéket akart megjelölni, amit én nagy nehezen tornáztam fel 100 ezerre a múzeum tiltakozása ellenére. Arra hivatkoztak, hogy nem nemesfém. A rajta lévő jeleket nem tekintik értéknek, mert nem értenek hozzá, pedig ez adja az érdekességét és ezért kellene becsülni. Szóval keresni kell egy ötvöst és aranyból kell egy másolatot csináltatni vele. Sok sikert!

    .

    VálaszTörlés