2022. szeptember 22., csütörtök

III. Béla ezüstdénárja az Orion csillagkép sztyeppi hagyományt őrző rajzával

 

1. ábra. III. Béla ezüstdénárja az Orion csillagképet ábrázoló Nimród tamgával a jobb felső és a bal alsó negyedben


Az ezüstdénár képszerkezete egy átlósan szimmetrikus világmodell, amely a székely írás "f" rovásbetűjének és a magyar hieroglif írás Föld szójelének felel meg. Ezen az ezüstdénáron a körbe zárt keresztet a Föld szójeleként kell olvasni, mert a többi jel is szójel. Az átlósan szimmetrikus jelhasználat az indián népi jelhasználatra jellemző, ami e jelhasználat korára (több évezredes közös eurázsiai-szibériai hagyományra) enged következtetni.

A világmodell két negyedében az Orion csillagképet ábrázoló Nimród tamga található (2. ábra). Ez feltehetően az atya szójele, mert az Orion csillagképet a fiúisten égi megjelenésének tartották már a sumérek is, valamint - az "atya" jelük képi tartalma alapján - a kínaiak is, ám az Árpád kori szójel  hangalakjára nincs biztos adatunk. 



2/a. ábra. Az ezüstdénár Orion csillagképet ábrázoló Nimród tamgája nem elemi szójelekből alkotott kép 


2/b. ábra. A Nimród tamga zalavári előfordulása




2/c. A Nimród tamga Szmolenszk környéki előfordulása



2/d. ábra. Várnai bolgár Nimród tamga változat



A világmodell két másik negyedében egy Lyukó Bél "Lyukó a világ közepe, a fiúisten" (az isteni triász fiú tagja az atyánk) olvasatú kisebb világmodell látható (3. ábra). Ennek szárai a Ragyogj! Lyukó! Ragyogtál! szavak kiolvasását teszik lehetővé (négyszer ismétlődően). Ez egy istenidéző szertartás szövegkönyvének vázlata.



3. ábra. Az ezüstdénár kisebb világmodellje, középen Lyukó isten (a bőség és az élet forrásának) jelével, a szárakon pedig egy-egy istenidéző szertartás szövegkönyvének vázlatával, Ragyogj! Lyukó! Ragyogtál! szójelekkel




4. ábra. Az ezüstdénár központi keresztje a Dana magas köve olvasatot engedi meg




5. ábra. Az ezüstdénár képszerkezetét a Föld hieroglifa határozza meg




Irodalom

Varga Géza: Magyar hieroglif írás, Írástörténeti Kutatóintézet, Budapest, 2017.





Varga Géza











Ha Ön a leírások alapján még nem tudta eldönteni, hogy Veleméren van-e az a hely, amelyről egész életében álmodott, akkor ezen a hídon kell átjönnie s a domb tövében jobbra kell kanyarodnia ...



Őrségi szállás (fészbuk csoport)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése