2022. augusztus 31., szerda

Magyar hieroglifák skandináv sziklarajzon

Carl de Borhegyi kérdezi a fészbuk Magyar hieroglif írás csoportjában: Helló Géza, azon gondolkodtam, hogy mi a véleményed erről a norvég sziklafestményről, amit gombaként azonosít az ikonográfia? Különösen a piros nyíllal megjelölt szimbólum? 

A szent gomba Skandináviában. Reid W. Ember  Új sorozat, 10. kötet, No. 1. (Mar., 1975), pp. 72-79 (8 oldal) Közzétette: Nagy-Britannia és Írország Királyi Antropológiai Intézete.

A képek mellé ezt a leírást kaptam, nyilván R. W. Kaplan könyvéből: "Egy skandináv hajó bronzkori petroglifája szent gombaként azonosított motívumokkal. Az ikonográfia (motívumok) elemzése határozottan azt sugallja, hogy egy olyan vallás szimbólumai voltak, amelynek fő témája a napimádás volt, és hogy a rituális imádság részeként gravírozták őket (Reid W. Kaplan; A szent gomba Skandináviában; 1975. március) (Gelling & Davidson: 1969)."
„Ezek közül a motívumok közül különösen figyelemre méltó a hajófigura. Úgy tűnik, központi helyet foglal el a rituálén, mivel a jármű, amellyel a nap, miután a lovak nappal nyugat felé húzzák az égen, visszatér keletre. A hajó gyakran más szimbólumok beállításaként szolgál, a téma vallási jellegét jelezve, mint ahogy egy kartus jelzi a benne lévő egyiptomi hieroglifák királyi természetét„ (Reid W. Kaplan; A szent gomba Skandináviában; 1975. március)

1. ábra. A bronzkori svédorszgi petroglif képe négy hajóval


Sorra veszem az alsó hajón lévő jeleket jobbról balra haladva. 

- A hajó kunkorodó orra a Jóma ligatúra, egy kőkori istennév, amely Európától Amerikáig elterjedt. A finnek ma is jumalának mondják az istent.  

- Ezt követi két ős hieroglifa. 

- Végül piros nyíllal jelölve egy gomba alakú ten "isten, élet" hieroglifa. Azaz szó sincs gombáról, hacsak a növényt ábrázoló ten jelet Skandináviában nem alakították tudatosan gomba (metszet) alakúra.

Ezek együtt a Jóma Isten olvasatot adják. A hajó alatt lévő S alakú jel a magyar hieroglif írásban az ügy "folyó" jele. 


2. ábra. A legfelső (4.) hajó közelebbről


A legfelső hajó mindkét végén van egy Jóma (jó magas, jó mágus) ligatúra, középen pedig az ős ős ten hieroglifák (2. ábra). Ezeket a jeleket a bal oldali hajóvég felől Jóma ős, isteni Jóma alakban lehet elolvasni.

Köszönöm a megküldésüket!



Irodalom

Varga Géza: Magyar hieroglif írás, Írástörténeti Kutatóintézet, Budapest 2017. 














Ha Ön a leírások alapján még nem tudta eldönteni, hogy Veleméren van-e az a hely, amelyről egész életében álmodott, akkor ezen a hídon kell átjönnie s a domb tövében jobbra kell kanyarodnia ...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése