2021. január 18., hétfő

Honfoglalás kori veret Bugyiból a Dana ten nagyon nagy úr mondattal

A Füredi Ágnes régész által vezetett ásatáson került elő egy néhány sírból álló honfoglalás kori temető Bugyi Felsővány lelőhelyen. A lelet leírását Honfoglalás kori tarsolylemez Pest megyében, A Bugyi-Felsőványi 2. sír c. dolgozatában adta közre. A temetőre fémkeresők tevékenysége hívta fel a figyelmet. Az egyik feltárt sír észrevehetően gazdagabb mellékleteket tartalmazott a többinél. Ebből többek között aranyozott ezüst övveretek sora is előkerült, amelyek közül az egyiket alább bemutatom. 

A szójeles szövegeket illetően a hazai régész- nyelvész- és történész-szakmával kialakult informális munkamegosztás szerint rajtam a sor, hogy a feldolgozás alatt álló lelet szójelekkel írt szövegét elolvassam és az olvasatot közreadjam. Ők ugyanis - tisztelet az általam nem ismert kivételnek - erre nem képesek és/vagy nem is hajlandók (1). 



1. ábra. A Bugyi Felsővány lelőhelyen előkerült aranyozott ezüst övveret, az olvasata: Dana ten nagyon nagy sar  (mai magyarsággal: Dana ten nagyon nagy úr), (fotógrafika)



2. ábra. A hun alapozású lomovátovói kultúra két emléke, mindegyiken a Nagyon nagy mondat olvasható, valamelyest hasonló grafikai megfogalmazásban (pontokból alkotva, az egyik esetben törekedve a szimmetriára)



Jegyzetek

(1) A Magyar Nemzeti Múzeumban történt barbár leletpusztítás után (amiről a Budapesti késő-középkori jelvény bibliográfia c. cikkben olvashat bővebben az olvasó), már annak is örvendezhetünk (boldogan ugrándozhatunk a nappaliban, kezeinkkel tapsikolva, kipárnázottabb olvasóim vastagabb felüket a falba veregetve), ha csak elhallgatják a honfoglalók magyar nyelvéről és írni-olvasni tudásáról árulkodó jeleket és nem reszelik le azok felületét restaurálás ürügyével. 


Irodalom

Füredi Ágnes: Honfoglalás kori tarsolylemez Pest megyében A Bugyi-Felsőványi 2. sír, Archaeologiai Értesítő 137. (2012/11.), 207–234., Akadémiai Kiadó, Budapest.

Varga Géza: Magyar hieroglif írás 

Varga Géza: Budapesti késő-középkori jelvény bibliográfia




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése