2019. február 1., péntek

Átvételi elismervény a Magyar Nemzeti Múzeumtól a budapesti hun(?) jelvényről

Miután a budapesti hun(?) jelvényt megvásároltam, azt öt régésznek mutattam meg, akik egybehangzóan hunnak, vagy hun korinak minősítették. Ezt a véleményüket képviseltem a köteteimben is, amelyekben ezt a leletet bemutattam (1. ábra). 



1. ábra. A köteteim, amelyekben a budapesti hun(?) jelvény képét és leírását is közzétettem


Később úgy gondoltam, hogy a tárgy jobb helyen lesz a Magyar Nemzeti Múzeumban, ezért letétbe felajánlottam nekik s a múzeum az alábbi átvételi elismervénnyel egy előzetes vizsgálatra átvette. Az átvételkor Mráv Zsolt régész lelkiismeretes rajzot készített róla. Rátett egy papírt a tárgyra s a széleit és a méreteit ez alapján, egy grafitceruzával jelölte be. Így sikerült egy egyszerű eljárással is pontos rajzot készítenie. Feltüntette azt is az átvételi elismervényen, hogy a tárgyon rovásjelek vannak s ez később fontos adatnak bizonyult, bár érdemben - mivel a múzeumról minden érv lepereg - nem változtatott a dolgok menetén. 

Később a rovásjeleket a múzeumban megpróbálták eltüntetni a tárgyról: előbb lereszelték és polírozták a felületét, majd le is tagadták róla a maradék rovásjelet. Előbb Tomka Péter hun koros régész helyes nézetből azt állította róla, hogy a (szerinte) "sormintán" kívül csak az AK monogram van rajta. Később a fia, Tomka Gábor főigazgató-helyettes úr  a feje tetejére állította a jelvényt és egy rontott M betűt vizionált rá.


A jelenlegi főigazgatónak a kéretlen mesedélutánon bemutattam ezt az átvételkor készült elismervényt, bizonyítandó, hogy akkor még a múzeum szerint is voltak rovásjelek a leleten. A főigazgató úr erre indulatosan megkérdezte a kollégáitól, hogy ki írta ezt az átvételi elismervényt. Csak remélni tudom, hogy ez a derék fiatalember a lelkiismeretes munkája miatt nem szenvedett el retorziót. 



2. ábra. Az átvételi elismervény


Irodalom

Budapesti hun(?) jelvény bibliográfia









A csempeszkopácsi templom, amelynek két csodaszép és tanulságos rovológiai nevezetessége is megtekinthető



A csempeszkopácsi templom kapubélletének Isten országa olvasatú hieroglifikus mondatjele



Ha Ön, kedves olvasó eddig eljutott a cikk olvasásával, akkor megérdemel egy kis ajándékot, egy különleges nyaralási ötletet.  Elfogadna olyan ajánlatot, amiben nem csak őrségi szállás, hanem némi kulturális csemege is van, ami nem kerül túl sokba? Akkor megtalálta! Ajánljuk magunkat! Ez persze nem mentes minden önérdektől, viszont kétségtelenül egyedi. Az általunk javasolt őrségi szálláson a magyar hieroglif írásról is folytathat eszmecserét, nem is beszélve a Sindümúzeum díjtalan meglátogatásáról az itt eltöltött nyaralás alkalmával. S mindez (a beszélgetés és a Sindümúzeum is) teljesen díjtalan. Amennyiben Ön az őrségi szállás félpanzióvalőrségi szállás medencévelőrségi szállás SZÉP-kártyávalőrségi szállás Őriszentpéteren, netán az őrségi szállás Szalafőn skeresőkulcsok mentén keres magának egy őrségi lakosztályt, vagy őrségi szálláshelyet az írástudomány és a szép táj mellé, akkor mi tudjuk ajánlani a legkedvezőbb megoldást! Az írástörténet és az őrségi jelkincs iránt érdeklődő igényesek, mint feltehetően Ön is,  aligha találnak jobbat a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóháznál, e jellegzetes őrségi szálláshelynél, mert írástörténész által működtetett Cserépmadár szállás és Csinyálóház Veleméren is csak egy van. Igazán kár lenne haboznia, inkább hívja a 06(20)534-2780-as telefonszámot a rovológus által vezetett őrségi szállás lefoglalása végett!




Onogesius hun vezér szobra a Csinyálóház (egy különleges őrségi szállás) alatt áll és vár a Teremtővel való koccintásra

2 megjegyzés:

  1. Megy Elek a fészbukon: "A szkíta-hun szakrális hieroglifák a világ legelső jelrendszere, - Varga Géza korszakos felfedezése nem megkerülhető és mellőzése csak megerősíti minden külföldi és hazai érdeklődő véleményét a MTA idegen magyarfób szellemiségéről. Mindenki tegye meg, amit megtehet az ismeretterjesztésért!

    VG: Köszönöm! A megosztás segít.

    VálaszTörlés
  2. György Pápai Szabó a fészbukon: A lényeg: "a múltat végképp eltörölni...!"

    Márta Vass: Világ csodája a rovásunk! Tanítani, tanítani, tanítani!

    VálaszTörlés