2022. október 26., szerda

Őrségi kettős keresztek

Nagy Zoltán mutatta be újabb tanulmányaiban azt a két őrségi cserépedényt, amelyiken kettős kereszt látható. Ezek egyike látható az 1. ábrán. A szerző e cikkeiben az őrségi cserépedényeken újabban (talán az 1930-as évek óta) látható jelkészlet, a "magyarszombatfai stílus" eredetével foglalkozik. A rendelkezésre álló adatok és vélemények ellentmondásosak. 

Domanovszky György szerint „valamikor a harmincas években a Vas megyei Magyarszombatfán Czúgh Dezső, miután a helyi fazekasságnak nem volt hagyományos stílusa, kísérletekbe fogott, hogy népi jellegű motívumokat és szerkesztési módokat hozzon létre, amelyekkel a hagyományos formákat díszíti. Így keletkezett a magyarszombatfainak mondott stílus mely már a negyvenes években általánosan elfogadott volt. Olyan kísérlettel állunk szemben, ami példa nélküli fazekasságunk történetében.”

Ifj. Zsohár János (1910–1970) Magyarszombatfán egyedüliként csak fazekassággal foglalkozott. Ő volt az új stílus megteremtésének letéteményese. Dísztáljainak ornamentikája tükrözi az Eschenbach Jenő által tanítottakat, aki a Katolikus Lexikon szerint "Vas megyei fazekas díszítő elemekből alakította ki a magyarszombatfai stílust".

A végletes ellentmondást csak a motívumok eredetének vizsgálatával lehet feloldani. A jelen cikk a kettős kereszt alakú Egy szójel származásával foglalkozik.

Kiegészítjük a Nagy Zoltán által közzétett őrségi kettős kereszteket néhány továbbival (2. és 3. ábra). A kettős keresztek eredeztetését illetően újfent megemlítjük azt, amit a Magyar hieroglif írás c. kötetben is kifejtettünk, hogy a magyar népi jelkészlet szoros rokonságban van a székely írás jelkészletével. A magyar nép és a magyar heraldika annak a magyar hieroglif írásnak a szójeleit alkalmazta az edényein, a hímes tojásokon, a festett ládákon és a hímzéseken is, amelyből a székely írás kialakult néhány ezer évvel ezelőtt. A kettős kereszt is az ismert és jól azonosítható rovásjelek közé tartozik, ezért ismerjük a képi tartalmát és a jelentését.  A kettős kereszt az Istennel azonos égig érő fát (a Tejutat) ábrázolja. A székely írásban a "gy" hang jele, azonban nem sok értelme lett volna egyetlen betűnek az őrségi korsó oldalán. Ugyanakkor a kettős kereszt a magyar hieroglif írásban az Egy "Isten, szent" szójele, aminek a jelentését általánosan ismerték. 

Ezért szerepelt az Árpád kori pecsétgyűrűkön igen sokszor a kettős kereszt. Közkeletű jelkép volt az Árpád korban a kettős kereszt s ez nem csak azért volt így, mert ez volt a királyság jelképe, hanem azért, mert ez az ősvallásnak is jelképe volt.

Az archaikus díszítésű edények a kőkor óta a Teremtőt és a Teremtést idézik fel az elolvasható díszítésükkel Eurázsiában és Amerikában egyaránt. Ebből következően ez a korsó, az oldalán lévő szójellel egyetemben egy igen régi magyar és nemzetközi íráshasználat képviselője. Amennyiben a magyarszombatfai fazekasok az 1930-as években tanulták meg ezt a kettős keresztet a többi ősvallási eredetű jellel egyetemben, akkor az oktatójuk a régi magyar népi jelhasználat meglepően alapos ismeretének birtokában lehetett. Ez lehetséges, ám ennél könnyebb azt elfogadni, hogy az oktatók munkáját esetenként a helyi jelhasználat továbbélése is segítette. E helyi jelhagyomány maradékait nem csak a fazekasedényeken kereshetjük, hanem a népművészet minden más területén, az épületeken, bútorokon, hímzéseken, hímes tojásokon stb. is. 

  


1. ábra. A Nagy Zoltán által közzétett őrségi boroskorsó a kettős kereszt alakú Egy "Isten, szent" szójellel




2. ábra. Az 1200-as években épült veleméri Szentháromság-templom három jelet is hordoz: a kettős keresztet a torony csúcsán, meg az 1300-as években készült freskón (ahol a két zöld sugár Jézus Krisztus testével együtt alkot kettős keresztet), valamint a három koncentrikus kör alakú lyuk, Lyukó hieroglifát és az itt mandula alakú ős szójelet, mindezeket megtaláljuk az őrségi fazekastárgyakon is




3. ábra. Egy töredékből grafikailag rekonstruált veleméri rajzos sindü a virággá változott Egy isten hieroglifikus mondatjellel, az ábra bal alsó sarkában a székely írás "gy" (Egy), "us" (ős) és "nt/tn" (Ten) jele (Sindümúzeum)



4. ábra. Az énlakai unitárius templom Egy Isten mondatjele a fentebb látható veleméri sindürajznak a pontos, de lineáris párhuzama



5. ábra. Tiszavárkonyi avar vereteken a kettős kereszt alakú égig érő fa ráhajlított hármas halmokkal



6. ábra. A Gizella-kincs avar készítésű turulos fibuláján lévő kettős kereszt alakú növényi szár és hármas halom alakú virága a tiszavárkonyi avar veret és a magyar címer egyik felének megfelelője




7. ábra. A kubánvidéki hun kettős kereszten madarak üldögélnek




8. ábra. 
Nagyszéksósi hun szíjvég a Nagyon nagy Egy ős mondattal (középen), a hun nagy, ős és Egy hieroglifák (balra), valamint a nekik megfelelő székely "n", ős és "gy" jelek (jobbra)




9/a. ábra. A berekböszörményi Árpád kori gyűrű csak egy példája annak a sok társának, amelyik kettős keresztet hordott Vas megyében is





9/b. ábra. Egy másik Árpád kori gyűrű, amelyiken szintén van kettős kereszt, a lelőhelye ismeretlen





10. ábra. Az őrségi jelhagyományt tovább örökíti a Sindümúzeum akácfából készült Egy isten olvasatú mondatjelekkel díszített korlátja



Irodalom

Nagy Zoltán: Magyarszombatfai fazekas tanfolyamokon tanult négyszirmú felülnézeti rózsa a régiségben, Körmendi Figyelő, 2022. 


Nagy Zoltán: Hagyomány és változás a Velemér-völgyi fazekasság történetében, tanfolyamok hatása-népi iparművészet korszakai. Ethnographia 2022/2. 133.évf. 316-344. p

Varga Géza: Magyar hieroglif írás

Varga Géza: Az Éden szó rokona-e az edény szavunknak?

Varga Géza: A Gizella-kincs turulos fibulájának hieroglifikus szövegei





Ne fogadjon el utángyártott, sérült csomagolású, vagy rosszarcú eladó által kínált Cserépmadár szállás és Csinyálóházat! Rovológus által vezetett hiteles őrségi szállás csak nálunk!  



Kétségtelen, hogy elfogult vagyok, mert teljes szívemből szeretem az Őrséget és a szállásunkat, de Ön is így járhat, ha egyszer nálunk nyaral! Hívja most a 06(20)534-2780-as telefonszámot!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése