2021. július 10., szombat

Hódmezővásárhelyi cseréptányér a "Lyukó ragyogó isteni földje" mondattal

E sorok írása közben tartják a magyarszombatfai Fazekasnapokat, ahol mindenféle fazekasterméket lehet vásárolni. A veleméri Sindümúzeum az állandó vevők között szerepel, nekem kell megvennem minden vásáron a legszebb és leginkább elolvasható cserépedényeket. Ez a tányér szép is, mégis elsősorban az elolvashatósága fogott meg.



1/a. ábra. Tányér a "Lyukó ragyogó isteni földje" hieroglifikus mondattal (középen), balra a  Lyukó, ragyogó, isten és Föld népi hieroglifák, jobbra pedig a hieroglifáknak megfelelő székely "ly", "r", ős, ten és "f" rovásjelek (fentről lefele)


A cseréptányéron elolvasható mondat (mai magyarsággal: "Lyukó ragyogó isteni földje") beleillik abba a hieroglifikus szövegsorozatba, amelynek minden tagja azt állítja, hogy a föld, vagy az ország az istené.


1/b. ábra. A neolitikus istenidéző szertartások szövegkönyvéből  a népi jelhasználatba átmentődött ragyogj és/vagy ragyog, ragyogott alakban olvasandó hieroglifák a székely "kis r" rovásbetű pontos formai megfelelői


A tányér jelei közül leginkább a ferde vonalak sorozata (1/b. ábra) tűnt szembe, mert ennek egy párhuzamát már láttam egy sárvári tejesköcsögön (2. ábra), egy másikat pedig egy sztélébe vésve a Selyemút túlsó végén. Az effajta párhuzamok meghökkentik és elgondolkoztatják az olvasót.



2. ábra. Sárvári tejesköcsög a Lyukó istent idéző Ragyogj ... és Ragyogtál ... szavak ismétléséből álló mondatokkal (mindkét mondat a székely "kis r" párhuzamának tekinthető ferde vonalakból áll) a szentgotthárdi Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Múzeumban



Irodalom

Varga Géza: Magyar hieroglif írás

Varga Géza: Népi tartalom

Varga Géza: Sorokba rendezett szimmetrikus szöveg Nenad korongján



Varga Géza 





Video a szállásról és környezetéről 

Velemér

Cserépmadár szállás (3 szoba, 3 fürdőszoba, konyha, étkező, 11 ágy) egy hangulatos őrségi szállás

Csinyálóház (2 háló, fürdőszoba, étkezőkonyha, 5 ágy) különleges szépségű őrségi szállás

Őrségi látnivalók

Őrségi szállás medencével

Őrségi falusi turizmus

Őrségi szállás félpanzióval

Őrségi lakosztály

Őrségi szállás Szép kártyával

Őrségi szállás reggelivel

Őrségi szállás házi jellegű vacsorával




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése