2021. június 19., szombat

Apahidai hun Nagyságos Nap mondat

Az apahidai kincslelet tele van szebbnél szebb, elolvasható hun  írásemlékekkel, amelyek közül némelyiket már elolvastam és közzétettem. Eleinte a kincsleletet leginkább gepidának határozták meg, újabban ezt egyesek megkérdőjelezik, mert Gepidia nem a Partiumban, hanem a Szerémségben volt. Azt a korábbi szerzők is elismerték, hogy némelyik tárgy római, vagy hun eredetű is lehet. A jelen cikkben egy korong alakú jelvényt olvasok el, amely aranyból és almandingránátból készült. Az almandin indiai eredetű, amelynek a kereskedelmét a hunok tartották kézben. Ezen kívül a jellegzetes rekesztechnika és persze a magyarul megszólaló szöveg is arra utal, hogy ez egy hun tárgy.



1. ábra. Az apahidai hun korong olvasata: Nagyságos Nap, közepén egy Nap hieroglifa látható, amit a nagy hieroglifákból alkotott keret övez (középen), balra az apahidai korong hieroglifái, jobbra pedig a hun jeleknek megfelelő magyar jelek (fent a debreceni csigacsináló borda Nap hieroglifája, alatta pedig a székely írás "n" betűje)



2. ábra. Czibor Imre alsópáhoki fazekas mester által régi erdélyi edényről másolt Nap hieroglifa, amelyet ugyanúgy a nagy hieroglifából alkotott gyűrű vesz körül, mint az apahidai hun korongon 



A hasonló egyezések sora akkor is bizonyítaná a hun-magyar azonosságot, ha a hieroglifikus mondatok nem lennének magyarul elolvashatóak.


Irodalom


Varga Géza: Hun és avar tartalom



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése