2021. május 3., hétfő

Milk jar from Bajánsenye with szár "lord/sir" hieroglyph

Bajánsenyei tejesköcsög szár "úr" hieroglifával

Tr: Kiss Balázs


Bajánsenye egy szép település az Őrségben. A falumúzeum egyik figyelemre méltó tárgya ez a tejesköcsög, amelyen elvileg négy növény (növényi szár) lenne látható, ha az egyik helyét a köcsög füle el nem foglalná.

Bajánsenye is a nice village in Örség, Hungary. This milk jar is one of the remarkable items of the village museum, what has 4 plants (beams of plants) on the 4 sides of it, but the ring-handle of the jar is on one of them, and takes its place.


A szép tejesköcsög e miatt a jel miatt érdemes a kiemelt figyelmünkre, ugyanis a székely írás "sz" betűje ebből a szár hieroglifából alakult ki az akrofónia során. A kérdést részletesen taglalom a nemrégen megjelent Magyar hieroglif írás c. kötetemben.

This nice milk jar gets our raised grip because of this sign. The Székely writes "sz" letter is evolved from this "szár"  hieroglyph by acroponia. This question is particularly covered in my book Magyar hieroglyphic writing

 

1. ábra.  A bajánsenyei falumúzeum szár "úr" jellel díszített tejesköcsöge

Picture 1. The szár "lord" sign as decoration on milk jar of Bajánsenye village museum


Az a tény, hogy a tejesköcsögön elvileg négy "szár" jelnek kellene lennie (az egyiket a fül helyettesíti), arra utal, hogy a tejesköcsög az Éden jelképe (edény szavunk az Éden nevének rokona), vagyis egy világmodell. A világmodellek jellegzetessége ugyanis, hogy a sarkain megtalálható az égbe vezető út valamilyen jelképe s a szár jel (az égig érő fa rajza), éppen ilyen.

The fact, that the milk jar should have four szár "lord/sir" signs on it (one is replaced with the ring-handle) is indicative of that the milk jar is symbol of Eden, some sort of world model map. In hungarian magyar word edény "bowl" is very similar with Eden.  Its a well known fact, that speciality of world models, that they have some kind of symbols of way up to sky (like drawing of the tree grows up to sky) on its poles.


A környék népművészetére jellemző ennek a hieroglifának a használata. A szomszédos Magyarszombatfa megmaradt népi remekművei között található egy olyan világmodell is, amelyiken mind a négy szár jel megtalálható (2. ábra). Ez alátámasztja azt, hogy a több évszázados agyagműves-központ mesterei, a gerencséreknek nevezett fazekasok értő módon alkalmazták ezt a szár jelet.

The use of this hieroglyph in the folk art of the location is very common. The next village, Magyarszombatfa, and its fine art collection contains a world model version, which has all the four szár "beam of a plant, lord/sir" signs (picture 2.). This fact suppports, that the several centuries-old pottery center and its gelencsér called potter masters used this sign properly, and knew the proper meaning of the sign szár.


A hieroglifikus szövegek olvasásakor törvényszerű, hogy a szár szójel helyett az úr szót kell olvasni, ha értelmes szöveghez akarunk jutni. Ez jelzi, hogy a szár régebben az isten és az uralkodók elnevezése volt (például Szár László nevében a királyi családhoz való tartozást és a trónigényt jelezhette) s hogy ebből alakult ki az Isten jelzőjeként ma is alkalmazott úr szavunk. Ebből következően ezeken az edényeken - több ezer éves hagyomány maradékaként - az Isten jelképeként szerepel.

Its necessary to read the hieroglyph szár as its version úr "lord/sir", to get a modern version of the text. This shows, that szár was earlier a name of god and lords/rulers in history, and this is why we call god as "lord/sir" today as well. Szár László was a magyar noble in early middle ages, his name shows his rank, possible next king, member of royal family, sir. The residuals of thousand years old traditions are these god/creator meaning symbols on pottery. 


2. ábra. Magyarszombatfai tányér szár jeles világmodellel, az Éden jelképekből összeállított térképével

Picture 2. Map of Eden made by symbols of  szár "lord/sir" signs, on a plate from Magyarszombatfa.


 

3. ábra. A muraszombati múzeum szár "úr" jeles tejesköcsöge

Picture 3. The milk jar of Muraszombat museum, with szár "lord/sir" sign on it.

 

4. ábra. Szentgyörgyvölgyi tál, közepén a szár "úr" jellel

Picture 4. Dish of Szentgyörgyvölgy with szár "lord/sir" sign in the middle of it.



5. ábra. Régi hopi edény az égig érő fa (a Tejút) jelképekből összeállított ábrázolásával, közepén a szár (növényi szár, úr) jel indián megfelelőjével

Picture 5. Old Hopi bowl with a compilation picture of the "tree of life / tree reach the sky" (milky way) symbols, in the middle with the native indian equal of szár "plant stem, lord" sign.



6. ábra. Azeri szőnyeg az égig érő fa jelszerű (a szár "növényi szár, úr" hieroglifának megfelelő) ábrázolásával

Picture 6. Azerian (Azerbajan) rug with the sign like depiction of the tree of life/tree reach the sky ( equals with szár "plant stem, lord" hieroglyph).

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése