2021. május 6., csütörtök

Acoma edény magyarul olvasható mondatokkal

Bevezető

Ünnepi foglalatosságaim közé tartozik az amerikai indiánok népi edényein lévő hieroglifikus mondatok elolvasása a magyar hieroglif írás szójeleivel. Ez volt az az írás, amit a - genetikai számítások szerint - Kr. e. 5000 táján Amerikába távozó hunok (a hunok ősei) magukkal vittek az Újvilágba. Természetesen, amit így el tudok olvasni, az nem pontosan azonos azzal, amit az indián népi jeleket ismerők - ha vannak ilyenek - valamilyen indián (esetünkben acoma) nyelven elolvasnának. E cikkben egy acoma edény (1. ábra) szójeleit olvasom el és feltételezem, hogy az indián népi jelmontázsok értelmét sikerült megközelítenem. A további kutatás feladata, hogy ezt az értelmezésemet amerikai adatok alapján ellenőrizze, pontosítsa és kiegészítse, az esetleg létező nyelvi megfeleléseket feltárja.


Az acoma edény




1. ábra. Acoma edény (középen), két acoma jelmontázs felbontása elemi hieroglifákra (balra) és az acoma hieroglifáknak megfelelő magyar szójelek a székely írásból (pontosabban annak előzményéből, a magyar hieroglif írásból), vagy a magyar népi hieroglifikus jelhasználatból (jobbra)


A Ragyogj, magas égi kő jelmontázs



2. ábra. Az edény nyakán lévő jelmontázs olvasata: Ragyogj, magas égi kő!, vagy Ragyogó, magas égi kő (középen), a feltételezett acoma Ragyogó, magas, ég és hieroglifák (balra), valamint a székely írás "R", "m", "g" és "harmadik k" betűje (jobbra)

A Napunk a ragyogó Jóma jelmontázs



3. ábra. Az edény hasán lévő jelmontázs olvasata: Napunk a ragyogó Jóma (középen), a feltételezett acoma "Nap", "ragyogó" és "Jóma" hieroglifák (balra) és a nekik megfelelő magyar szójelek és rovásbetű: magyar népi Nap szójel, a székely írás "r" betűje és a szójelekből alkotott magyar népi Jóma ligatúra egy hímes tojásról




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése