2020. augusztus 6., csütörtök

Balota, Árpád kori gyűrű Nimród tamgával

Az alábbi gyűrűn, amelyet a Magyar Nemzeti múzeumban őriznek, a Nimród tamga egyfajta előfordulása látható (1. ábra). Ez a jelcsoport, amelyet több írásomban, legutóbb a Magyar hieroglif írás c. kötetben is leírtam már, az Orion csillagképet (az ogur és egyéb - tágan értelmezett - rokonnépeknek az égen megjelenő mítikus ősapját) ábrázolja. Ez a jelcsoport Eurázsia északkeleti részén terjedt el és megtalálható a magyar jelek között is. Legismertebb magyar példája az X alakra szervezett (kiegészítésekkel ellátott) atya hieroglifa, amelyből a székely írás "ty" betűje keletkezett (ennek változata a kínai fu "atya" szójel). A Nimród tamga jelcsoportnak három grafikailag eltérő, de egymás felé átmenetekkel rendelkező alcsoportja van, annak megfelelően, ahogyan az Orion csillagképet is különbözőképpen lehet ábrázolni. A Nimród tamga hangalakja típusonként és esetenként eltérő, nem minden esetben ismert. 

1/a. ábra. Balotai Árpád kori gyűrű, pecsétlapján az Orion csillagképet (az ősatya égi alakját) felidéző Nimród tamga (fotógrafika)


1/b. ábra. Az Aranka parti bronzgyűrű Nagy szár (mai magyarsággal: Nagy úr) olvasatú szimmetrikus részlete érthetővé teszi a balotai gyűrű szövegszerkesztési koncepcióját


2. ábra. Az eltérő módokon lerajzolható Orion csillagkép


Az 1. ábrán úgy jelenítették meg az Orion csillagképet, hogy az ábrázolás egyúttal egy szimmetrikus mondatot is alkosson és Nagy szár (mai magyarsággal Nagy úr) alakban kétszer is (egyszer jobbról, máskor meg balról középre haladóan) elolvasható legyen. A férfit ábrázoló csillagkép két oldalvonala jobbra, vagy balra néző (tükrözött) Nagy szójelként olvasható, míg közöttük a fej és a hímtag vonala a szár "úr" szójeleként lett megrajzolva. Azonos szerkezetű és olvasatú szimmetrikus mondatot láttunk már az Aranka parti Árpád kori bronzgyűrű "eget tartó fa" ábrázolási konvenciójában is. Indokolt a Nimród tamga égig érő fához kötése, mert az Orion csillagkép is a Tejút (az égig érő fa) mellett látható az égen. 

A szimmetrikus mondatpárok alkotására való törekvés az ősvallási mondanivaló hatásának erősítését szolgálta. Ez a sajátos szövegszerkesztési (tördelési) eljárás kimutatható a hun-magyar hieroglifikus írásemlékek között, de az egyiptomi hieroglif írásban és a hettita (újabban luviai) hieroglif írásban is vannak példái (3. ábra), amelyeket a Magyar hieroglif írás c. kötetben mutatok be.

3. ábra. A kercsi hun diadém Lyukó sar (mai magyarsággal Lyukó úr) olvasatú szimmetrikus mondatpárja


Irodalom









Kétségtelen, hogy elfogult vagyok, mert teljes szívemből szeretem az Őrséget és a szállásunkat, de Ön is így járhat, ha egyszer nálunk nyaral! Hívja most a 06(20)534-2780-as telefonszámot!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése