2020. június 4., csütörtök

Balog Géza műemlékvédelmi szakmérnök kéri, hogy kíméljem meg a szállásreklámjaimtól, amelyek célja egy műemlék jellegű parasztház megmentése


- "Jól látszik mekkora magyar, legalább a mai napon kíméljen bennünket szállásreklámjaitól" - írja nekem Balog Géza műemlékvédelmi szakmérnök 2020. 06. 04-én az egyik fészbuk-portálon. A "mai nap" emlegetésével arra utalt, hogy ezen a napon a magyarság Trianonra emlékezik. Mivel sok értetlen ember értetlenkedik szállásreklám ügyben, kénytelen vagyok nyilvánosan és ismételten megvilágítani a kérdést másik szemszögből is.




1. ábra. A Sindümúzeumba vezető lépcső korlátja, amelyen sok száz ember ment föl, megismerni a magyar írástörténet kezdeteit s amelyen az akácdeszkába faragott tulipán Egy Isten alakban elolvasható



Kedves Balog Géza!
Ha neked kellemetlen a szállásreklámom, akkor - amennyiben javasolhatom - ne olvasd el! Az internet nem a tiéd, hogy megtiltsd, vagy korlátozd számomra a használatát. Magadnak azonban megálljt parancsolhatsz, ha valami bántja a kifinomult ízlésedet! Javasolhatom azt is, hogy a neten megtalálható hatszáznál is több cikkem közül éppen azt olvasd el, ami szerinted a dátumhoz leginkább illik!
A szállásreklámjaimat egyébként a nem pénzdíjas írástörténeti cikkeim után olvashatod, azaz - hitem szerint - máris az adósom vagy egy köszönettel cikkenként. Vannak persze olyan emberek, akiktől köszönetre akkor sem számíthatunk, ha lenne mit megköszönniük.



2. ábra. A Cserépmadár szállásnak nevet adó kismadarat egy száz évvel ezelőtt a házban élt parasztfazekas készítette

Ami pedig a tragikus dátumot illeti, úgy gondolom, hogy a munka segíthet megoldani Trianont is. Ne a sebeinket nyalogassuk, ne is marakodjunk, hanem tegyünk (a gyengébbek kedvéért: dolgozzunk) azért, hogy jobban alakuljon a magyar sors. Ami azért érdekes, mert nekem a szállásom egy munka, ahol a vendégeimet egyúttal a magyar íráskultúrára is oktatom. Ennek a munkának része a szállásreklám, ami ellen kifogásod van. Engem azonban ezért a munkáért, amivel egy házat mentettem meg a lebontástól, értelmes és becsületes ember nem szólhat meg jogosan. Pláne nem egy műemlékes, hiszen egy szép, műemléki védelemre érdemes parasztházról van szó. Felfoghatod úgy is, hogy minél több szállásreklámot látsz tőlem, annál többet dolgozom Trianon felülírásáért. Ha a bontások miatt elpusztul, elnéptelenedik és jellegét veszíti a fél ország, akkor sohasem kapjuk vissza az elcsatolt területeket - mert nem fogjuk megérdemelni. Ezek ugyanis akkor térnek vissza a legkönnyebben, ha gazdaságilag, kulturálisan és minden más szempontból is erősebbek és jobbak leszünk a szomszédainknál. Ehhez persze mindenkinek magas szinten kell elvégeznie a munkáját. Számomra az jutott, hogy a székely írás eredetének tisztázása mellett ezt a százéves parasztportát megmentsem a lebontástól. A családom három évtizedes kemény munkája árán ez eddig sikerült, de nem hagyhatjuk abba a küzdelmet, mert csak azok a porták maradnak meg, amelyek bírják a versenyt és válaszolni tudnak az idők változásából adódó kihívásokra.



3. ábra. A parasztház egyik szobája

Aki ezt nem veszi észre azonnal, az a figyelmetlenségét és a felületességét árulja el. A reklámjaim zsörtölődő olvasója ugyanannyi erővel akár örülhetne is annak, hogy van a Magyar Királyságnak egy megmenekült pontja, ahol az egykori kultúrát őrzik. Én nem érzem szégyenletesnek azt, hogy dolgozom e parasztház megmentésén, annak ellenére, hogy már nyugdíjas vagyok és pihenhetnék a babéraimon. Akinek ez a munka bántja a szemét, az nem nőtt fel a feladatokhoz.



4. ábra. Matild néni szállásként hasznosított házának ilyen szép ajtaja volt, de nem költött szállásreklámra, ezért végül kénytelen volt eladni egy svájcinak, aki az ajtót kicserélte műanyagra

Műemlékes szakemberként felmérhetted volna, hogy hasznos dolog egy-egy szép parasztház megóvása. S erre nem nagyon van más közkeletű mód, mint a szállásként való hasznosítás. Amihez - természetesen - kell a reklám is. Annak idején annyiért vettük meg a félig rommá lett házat, mint amennyit a lebontandó ház tégláiért és gerendáiért ígértek a tulajdonosnak. Ha nem vesszük meg, akkor lebontják. A felújítása kétszer annyiba került, minha új házat építettünk volna, így azonban az eredeti (Trianon előtti) hangulat megőrződött. A közvetlen környezetében lévő további három-négy hasonló parasztházzal együtt egy skanzenszerű házcsoportot képezhetne, amelyikben lehetne lakni és élni is. A szomszédos házak azonban lakatlanok és a szemünk láttára romlik az állapotuk (mert senki sincs, aki törődne a reklámjukkal).


5. ábra. A veleméri rajzos sindüket én fedeztem fel a néprajztudomány számára a saját tetőimen, az erről írt Veleméri rajzos sindük c. dolgozatom nagy feltűnést keletett a Néprajzi Társaságnál, mert előzőleg (Nagy Zoltán körmendi tetőcserepein kívül) eddig nem tudtak erről a népművészeti műfajról

A munkával eltöltött harminc év alatt sohasem volt nyereséges a szállásadásom, de a vendégektől kapott pénzt is, meg a saját erőnket is a ház fennmaradására fordítottuk. Üzletileg biztosan gyümölcsözőbb lett volna bankba tenni a pénzünket s akkor téged sem bántana a szállásreklámom. Amiből következően a szállásreklámom azt is jelenti, hogy még él a magyaros virtus, ami visszaszerezheti az elcsatolt területeket. Persze csak azok számára nyilvánvaló ez, akik szellemileg mindezt képesek követni.



6. ábra. A közvetlen szomszédomban lakatlanul áll ez a szép ház, amelynek a reklámjával - Balog Géza feltehető örömére - nyilván nem törődik senki

Becsületes embertől az sem lenne szégyen, ha megkérdezné, hogy mivel segítheti a munkámat. Elárulom: azzal, ha nálam nyaral, vagy vásárol a könyveimből. Egyébként 169 cm magas bihari magyar vagyok.
***
Tegnap azt álmodtam, hogy a veleméri református templom előtt szétosztom a kincseimet a szegényeknek. Nagy elhatározás, nem beszéltem meg a feleségemmel sem, mert a hősies elszánásokat jobb, ha egyedül hozom meg. Legalább álmomban. A dolognak elvileg nem is lett volna semmi akadálya, mégsem sikerült. Ott álltam a templom előtt, készen arra, hogy szétszórjam a kincseimet, ám egy fia szegény sem járt arra. Álltam némán és elég szerencsétlenül nézhettem ki, széttárva a kezemet. Amilyen a formám, talán otthon is hagytam a kincseimet, vagy azok talán soha nem is léteztek. Vagy mégis volt mellettem egy zsák, tele kincsekkel? A templomról minden esetre néhány helyen lehullott már a vakolat, Talán olyan ember is akadna, akinek kellene valami a holmijaim közül? Végül dolgom végezetlen kullogtam haza. Reklám nélkül már ez sem megy.






Amennyiben látni szeretné, milyen az, amikor egy szállásgazda pandémia idején 10 méterről integet, akkor - ha javasolhatom - nézze meg az alábbi videót, mert a legvégén integetni fogunk!
Cserépmadár szállás imázsvideó

9 megjegyzés:

  1. Szakács Borbála: Szeretném megköszönni az eddig kifejtett rendkívüli, hiánypótló, rendíthetetlen hozzáállását a témához! S remélem, hogy sokan kedvet kapnak a csodálatos nyelvünk fejtegetéséhez és megértéséhez is.

    Géza Varga: Kedves Borbála! Köszönöm! Folytatom a munkát, mert érdekes és mert olyan emberek biztatnak rá, mint kegyed!

    VálaszTörlés
  2. Kun Júlia: Jártunk Önnél. Ahányszor találkozom a reklámjával, a szívem melegséggel tölti el. Értéket teremt, amit igenis reklámozni kell! Az irigység és a butaság sajnos határtalan...

    Géza Varga: Kedves Júlia! Köszönöm! Jöjjön el hozzánk máskor is!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Géza !
    Én valójában köszönetet szeretnék mondani , a folyamatos , töretlen és igen eltökélt munkáért , aminek a gyümölcsét mi - az olvasók - arathatjuk le igazán . Hiszen a munka és a küzdelem terád marad ...
    Köszönettel tartozom tehát én is minden egyes cikkért , amiket közreadsz s amik hatására megváltozott az egész életem !
    Tisztelettel : köszönöm !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a figyelmedet, ami segítséget jelent a munkában!

      Törlés
  4. AZ ÉG = GÉZA!!!- áldjon meg...- most tényleg érdemes arra egy kallódó Balog Béla nevű egyed, hogy A Varga Géza kortárs üdvtörténetünk írásszakértője foglalkozzon és szennyezze vele a tudatát?!
    Az alábbi számunkat azért küldöm Neked Gézu, hogy helyre zökkenj és a későbbiekben legyél teflonból a NET-en!!!...:D
    Szerrel és tettel: PáLoS TReND
    https://www.youtube.com/watch?v=_AczU8CJsC8

    VálaszTörlés
  5. K. A. a fészbukon: "Milyen kedves gondolat. Te ezt teszed minden áldott napon ... Szétosztod a kincseidet, hiszen ezek a kapcsolatok, amikre önmagadtól jöttél rá és ezek a dolgok, amivel könnyűszerrel lehet a magyar tudatot erősíteni - te raktad össze fejben, te találtad fel - ezek a te kincseid. Ezt a tudást osztod meg mindenkivel ingyen, mert ha úgy vesszük, mind rászorulók vagyunk, szegények, tudatlanok. Jól esik a lelkünknek az a tudat, amit te tudsz adni ... ami bebizonyítja, hogy többek vagyunk mint megtört, szerencsétlen nemzet!
    Talán még sohasem mondtam, de ha mégis - akkor sem lehet elégszer mondogatni: Hálásan köszönöm, amit a magyarságért teszel !!!"

    Varga Géza: Köszönöm!

    VálaszTörlés
  6. Andras Vocelka: "Ne idegeld magad Géza, ez az orszag tele irigy felhulye bunkóval. Amit teszel, jól teszed! Amerikaban elek, ahol műemlék meg annyi sincs, mint Vasban. Ami lehetne, azt meg egy ejjel ledöntik, aztán lesz ott egy bank. Nemrég ledöntotték Illinois állam legrégibb épuletét, ami ugyan védve volt, de éjjel ledöntotték. Most egy bank áll ott ... Itt igy mukodnek a dolgok

    Varga Géza: Köszönöm! Én úgyis csak azt teszem, amit jónak látok, a károgók meg rekedtre károghatják magukat. Amit lehet feltárok és megmentek a múltunkból a jelen számára. Mert nekem így tetszik ez a világ.

    VálaszTörlés
  7. Igaza van Önnek!

    VálaszTörlés