2019. november 3., vasárnap

A hieroglifikus "Ragyogó úr" mondat egy Tiszavasvári Csárdapart lelőhelyről előkerült szkíta edényen

Fehér Bence közli a Tiszavasvári Csárdapart lelőhelyen 1966-ban előkerült szkíta bögre égetés után bekarcolt, fül alatti jeleit A Kárpát-medence első ókori feliratcsoportjának meghatározásához c. tanulmányában. Az ásató Lengyel Irina szerint a lelet a szkíta korból, a Kr. e. V-III. századból való. 



1. ábra. A szkíta bögre fül alatti jelei Fehér Bence nyomán



2. ábra. A székely írás "r" és "zászlós s" betűje (a ferences jelsorból és Énlakáról)



 

3. ábra. Pécs Nagykozár Üszögpuszta hun kisszíjvégének Rá/ragyogó hieroglifája (balra) és egy Szergej Botalov által közölt Kárpát medencei későszarmata/korahun csat sar "sarok, úr" hieroglifája (jobbra)



4. ábra. A pécsi (szajki?) avar szíjvég Rá/ragyogó hieroglifája (balra) és a sopronkőhidai avar sótartó sar "sarok, úr" hieroglifája







Fehér Bence a szkíta jeleket számjelölésnek tekinti, ám e feltevése alátámasztatlan marad. Nem említi a szkíta jelek fent látható hun, avar, honfoglalás kori magyar és a máig alkalmazott székely párhuzamait (2-5. ábra). 

Az említett párhuzamok alapján a két szójelből álló szkíta szöveg a Rá/ragyogó sar (mai magyarsággal Ragyogó úr) mondatot rögzíti. Ez az olvasat beleillik abba a neolitikum óta Eurázsiában és Amerikában is dokumentálható képbe, miszerint az edény elolvasható "díszítésének" vagy feliratának a Teremtőt és/vagy a Teremtést kell felidéznie. 



Varga Géza: Magyar hieroglif írás

Varga Géza: A rovológiában a "tudományos konszenzus" egy maffiaszerű csoportosulás blöffje

Varga Géza: A Magyarságkutató Intézetnek, Dr. Horváth-Lugossy Gábor főigazgató úrnak

Varga Géza: A hunok magyar nyelvéről és a székely írás hun eredetéről folyó ostoba vitáról

Varga Géza: Szkíta tartalom









A magyar írástörténet kutatását támogatja, ha nálam nyaral a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóházban, egy hiteles őrségi parasztházban 




veleméri Cserépmadár szállás kertjében, kávé mellett


Amennyiben Ön az őrségi szállás félpanzióvalőrségi szállás medencévelőrségi szállás SZÉP-kártyávalőrségi szállás Őriszentpéteren, netán az őrségi szállás Szalafőn szempontok alapján keres magának őrségi lakosztályt, vagy őrségi szálláshelyet, akkor nálunk megfelelő terepet talál. Az írástörténet és az őrségi jelkincs iránt érdeklődők csak itt és csak nálunk kaphatják meg ezt a szellemi csemegét. 



Egy jellegzetes szobabelső a veleméri Cserépmadár szálláson



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése