2022. szeptember 21., szerda

Erdélyi kályhacsempe az eget tartó fával azonos isten jelképeivel

Sólyom Ferenc barátom kérdezte a fészbukon: Erdélyi kályhacsempe. Gazdag tárháza az általad gyűjtött jeleknek... Én "csak" gyönyörködök benne... Ebből Te mit olvasol ki, Géza? -



1. ábra. Erdélyi kályhacsempe képe Sólyom Ferenctől



Kedves Ferenc! Ez egy gyönyörű kályhacsempe. Köszönöm! Amikor készült, akkor már csak búvópatakként élhettek a régi jelek a fazekasok között. Természetesen volt közöttük olyan is, aki értette a régi jeleket, vagy azok egy részét. S volt olyan is, aki csak a régi mintákat másolta értelem nélkül, vagy utólagos népi magyarázatokkal élt a régi jeleket illetően. Az azonban bizonyos, hogy a kályhacsempe jelei a székely jelek rokonságába tartoznak, ősvallási jelképek leszármazottai és így a magyar hieroglif írás köréből valók. Mivel ez a fazekas a monogramját latin betűkkel adta meg, a régi jelek értelem nélküli másolására gondolok. 

Ezek a régi jelek: 

- A tulipán "isten" olvasatú - amit az énlakai Egy Isten mondatjel alapján tudunk. 
- Mellette van két oldalon egy-egy "Lyukó a Nap" mondatjel. 
- A hullám alakú virágtengely lehet az Ak istennév. Mivel a virág az égig érő fával (a Tejúttal) azonos, ez az Ak lehet Heraklész, vagy patak (pater Ak "Ak atya") - vagyis az Istennel azonos égi patak.
- Tekintettel arra, hogy a virág az "eget tartó fa" helyzetében van, ez megengedi az "ég" szó kiolvasását is (ez a kép a székely "g" eredetije, képi tartalma). 

Ezekből a fenti szavakból lehet mondatot alkotni, ám persze akadhat köztük olyan szó is, amit nem feltétlenül kell hangzósítani (esetleg csak a jelentést erősítik, illusztrálják). Tehát ezek a jelek nagyjából azt mondják el a képszerű szójelek nyelvén, hogy Lyukó napisten az égi (pat)ak. Amit persze nem úgy kell elolvasni, mint ahogyan azt a szokásos latin betűs sorok olvasásakor tesszük, hanem rátekintve és azzal az egyetlen pillantással meg is értve. Erre azok képesek, akik ismerik e szójeleket és akik számára az "eget tartó fa" ábrázolási konvenció is felidézi az ősvallási tartalmat.



2. ábra. Hettita fémplakett az eget tartó fa ábrázolásával



Irodalom

Varga Géza: Magyar hieroglif írás, Írástörténeti Kutatóintézet, Budapest, 2017.




Varga Géza











Ha Ön a leírások alapján még nem tudta eldönteni, hogy Veleméren van-e az a hely, amelyről egész életében álmodott, akkor ezen a hídon kell átjönnie s a domb tövében jobbra kell kanyarodnia ...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése