2022. június 16., csütörtök

Ohio-i mound olvasata: "Lyukó a jóságos folyó ura"

Az amerikai mound olyan mesterséges dombocska, halom, földsánc, amelyet az indiánok ősvallási okok miatt emeltek. A mound segítségével elképesztő méretű jeleket formáltak földből, amelyekkel feltehetően az Istennek kívánták jelezni, hogy itt az ő hívei élnek. Hasonló, földből formált jeleket Kazahsztán területéről is ismerünk.  E földből formált amerikai és kazahsztáni jelkészlet közös jellemzője, hogy szinte minden elemi jelük megtalálható a magyar hieroglif írásban, a székely írás szójeleket alkalmazó elődjében. A kőkori ősvallás és jelkészlete Eurázsiából átkerült Amerikába is. Mivel ugyanebből a kőkori ősvallási jelkészletből származik a székely írás is, az amerikai mound-ok jeleit el tudjuk olvasni. Ez az elolvasás elsősorban a jelentés megközelítését jelenti. A jelek hangalakjának feltárásához a magyar szavak rekonstruált ősei csak kiindulási alapként szolgálhatnak, a pontosabb amerikai hangalak feltárásához indiánkutatók segítségére, az indián nyelvek és mitológia jobb ismeretére lenne szükség. 

Ez Ohio-i mound  olvasata: Lyukó a jóságos folyó ura

A Lyukó szó a napisten egyik kőkori neve, vagy jelzője. Azt fejezi ki, hogy ő a bőség és az életerő forrása, hasonló a bőségszaruhoz. Egy képzeletbeli égi barlang, lyuk, vagy forrás, amelyből a Tejút (az Istennel azonos jóságos folyó) ered. A kőkori eredetű Lyukó szó talán összefügg a finn Ukko isten és az alaszkai Yukon folyó nevével is.


1/a. ábra. Ohio-i mound fényképe a fészbuk Symbology csoportjából, ahol azt AW Skelly tette közzé



1/b. ábra. Az Ohio mound minden jele megtalálható a székely írásban



2/a. ábra. Tugra-i kazah geoglifa, a Lyukó istennevet rögzíti



2/b. ábra. Tugra-i kazah geoglifa, a Dana istennév szójele



2/c. ábra. Tugra-i kazah geoglifa, a Föld szójele


2/d. ábra. Tugra-i kazah geoglifák



2/e. ábra. Kőből és földből rakott kazahsztáni "bajszos kurgán" Nap, Lyukó és Óg "ég" hieroglifákkal (Szergej Botalov nyomán)



Irodalom

Varga Géza: Magyar hieroglif írás, Írástörténeti Kutatóintézet, Budapest, 2017.



Varga Géza











Ha Ön a leírások alapján még nem tudta eldönteni, hogy Veleméren van-e az a hely, amelyről egész életében álmodott, akkor ezen a hídon kell átjönnie s a domb tövében jobbra kell kanyarodnia ...



Őrségi szállás (fészbuk csoport)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése