2021. április 26., hétfő

Szabófalvi hímes tojás hieroglifákkal

 E cikkben egy, a moldvai Szabófalván készített szép hímes tojás jeleit olvasom el (1. ábra). 




1. ábra. A szabófalvi hímes tojás (középen), a tojás és Dana hieroglifái (balra, fentről lefele) és a hieroglifáknak megfelelő székely "j" és "d" rovásbetűk (jobbra)



A hímes tojás világmodellje

A hímes tojáson egy világmodell látható, amelyet körben kell olvasni és a Jóságos Dana mondat ismétlődik rajta. Amennyiben a körbe zárt kereszt alakú Föld hieroglifát is kiolvassuk, akkor a Jóságos Dana földje mondatot kapjuk.

A világmodell közepén az istent jelölő kereszt alakú Dana hieroglifa látható. Ezt az istennevet az egyik erdélyi kutatóutamon ma is használatosnak mondták az adatközlő csíkiek a Dana verjen meg! mondásban.  

A világmodell negyedeibe a négy szent folyóra utaló  "folyó" hieroglifát rajzolták. A kőkori eredetű ősvallási világszemlélet szerint a szent folyók a vizüket a Tejútból kapják. Ebből következően a folyók azonosak az égbe vezető úttal.


A szabófalvi jelek előfordulása a szkítáknál 

2. ábra, Kelermeszi szkíta világmodell, amelynek szintén a közepén van az istent jelképező kereszt (vagy - a lelet forgatásától függően - X), amely a kör alakú kerettel együtt Föld jelként is értékelhető



3. ábra. A tápiószentmártoni szarvas farán szintén megtaláljuk a kacskaringó alakú  "folyó" szójelet azzal kapcsolatban, hogy a csodálatos szarvasünő egy gázlón, varázserejű vízen csalja át az üldözőit



A bemutatott példák (1., 2. és 3. ábra) alapján a szabófalvi hímes tojás jeleit korábban használták a szkíták, majd azok megjelentek a székely írásban is.


Irodalom

Varga Géza: Hímes tojások jelei


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése