2020. március 26., csütörtök

Egy apahidai hun csat magyar hieroglifái

A hunok használták a székely írás előzményét, a szójelekkel magyar mondatokat rögzítő magyar hieroglif írást. Hun eleink ezzel az ősi és igen szép írással írt mondatokat hagytak ránk az ékszereiken, mint például a jelen cikkben bemutatott apahidai díszcsaton is (1. ábra).  




1. ábra. Az apahidai hun csat és hieroglifái a székely jelpárhuzamokkal



Az 1. ábra bal felső sarkában a csatnyelvre írt hieroglifikus Nagy ügy szár (mai magyarsággal a Nagy folyó úr) mondat látható. Pontosabban csak a csatnyelven lévő hieroglifák egyik fele látszik, mert a jelsor folytatása takarásban van. Azonban ez is az ismert szimmetrikus szövegek egyike lehet, mert feltehetően a látható jelek tükörképe van a csatnyelv túlfelén is. Ami azt jelenti, hogy a látszó jelek alapján is megérthető a csatnyelvre írt üzenet. 

A hun csatokról más előfordulások alapján tudjuk, hogy a csat íve az égboltot, a csatnyelv pedig az égboltot alátámasztó világoszlopot (a fiúistennel azonos Tejutat, vagy égig érő fát) jelképezi (3. és 4. ábra). E felismerésnek megfelel ez az apahidai hun csat is, mert a csatnyelven a Nagy ügy szár (mai magyarsággal a Nagy folyó úr, vagy A nagy folyó ura) mondat olvasható (1). 

A csat közepén a kerek Lyukó a Nap mondatjel olvasható. Az 1. ábra bal alsó sarkában e hun hieroglifa mellé csak a székely írás "ly" betűjét tettük, pedig oda kell gondolnunk a magyar népi hieroglifák Nap szójelét is (amely körből kiinduló sugarakat ábrázol). A csat közepén tehát egy hun ligatúra van, amiből az összetettsége folytán a két szóra épülő mondat kiolvasható.




2. ábra. A "magas kő" (a lépcsős toronytemplom) jelképe a Zamárdi avar temetőből, ennek bal oldali lépcsőjéből lett a magas, a jobb oldaliból pedig a hieroglifa (a székely írás "m" és "hamadik k" rovásbetűjének szójel-előzménye)


Az 1. ábra jobb alsó sarkában a Dana magas köve, vagy a Magasságos Dana köve mondat olvasható. A "magas kő" a sztyeppi lépcsős toronytemplom, vagy a vallásos tiszteletben részesített sziklák (kaptárkövek) elnevezése volt, amivel az égi kőboltozatot jelképezték (2). A hozzájuk kapcsolódó harmadik, kereszt alakú jel annak az istennek a nevét rögzíti, akit ezen a szent helyen tiszteltek, vagy ott lévőnek gondoltak. Dana isten nevét ma is használják a hun származástudatukat őrző székelyek a Dana verjen meg! mondásban.




3. ábra. A Lomovátovói-kultúra (azaz a sztyeppi hunok) Nagy szár (mai magyarsággal: Nagyúr) mondatjelében is a csat nyelve felel meg a szár hieroglifának (a szár hieroglifa képszerűbb változatának)


Jegyzetek

(1) A szójelek nem képesek a szó pontos alakjának a rögzítésére, ezért a kiolvasáskor némi szabadságunk van, több olvasat is lehetséges. Ez megbocsátható a világ legkorábbi, a kőkorban kialakult írásának. Még az ókorban is használatban voltak olyan írások, amelyekben egy-egy jelnek több olvasata is lehetséges volt. Ilyen például az óperzsa ékírás, vagy az ótürk írás is, amelyek szótagjeleket (pontosabban szótagcsoport jeleket) használtak, azaz ugyanaz a jel többféleképpen volt olvasható. A hun hieroglifák kiolvasási bizonytalansága ezért nem rontja, hanem erősíti az olvasat hitelét. Egy antik írásnak ilyennek kell lennie, vagy ilyen szokott lenni.

(2) Az ősvallási képzet szerint az ég boltozatát egy átlátszó kőből való ív képezi. Ez magyarázza meg az ég, a jég és az üveg szavunk hasonlóságát.


4. ábra. Hun csat, amelyen az X alakú hieroglifa Bél fiúisten jele (a székely "b" betű rokona), a csatnyelv felső része pedig lehet a szár "úr" hieroglifa egyszerűbb, vonalas változata (a székely "sz" betű pontos formai megfelelője)


Irodalom

Varga Géza: Magyar hieroglif írás, Írástörténeti Kutatóintézet, Budapest, 2017.

Varga Géza: Hun és avar tartalom







Ne fogadjon el utángyártott, sérült csomagolású, vagy rosszarcú eladó által kínált Cserépmadár szállás és Csinyálóházat! Rovológus által vezetett hiteles őrségi szállás csak nálunk!  



Kétségtelen, hogy elfogult vagyok, mert teljes szívemből szeretem az Őrséget és a szállásunkat, de Ön is így járhat, ha egyszer nálunk nyaral! Hívja most a 06(20)534-2780-as telefonszámot!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése