2018. szeptember 22., szombat

Makói avar gyűrű a "Nagyságos Lyukó" mondattal

A makói avar leletek között akad egy egyszerű aranygyűrű, amely a magyar hieroglif írás jeleivel írt szövege miatt érdemes a figyelmünkre (1/a. ábra). Múzeumaink polcain százával hevernek a hasonló, rövid hieroglifikus írásemlékek, a régész, nyelvész és történész "szakma", valamint a nagyközönség számára ezek mégis ismeretlenek, pedig segíthetnének megoldani a hun-avar-magyar azonosságról és a székely írás eredetéről folytatott vitát. 

A makói gyűrűn egy elolvasható világmodell van, amelynek több párhuzamát is ismerjük a magyar írástörténetből. Ezek feltárása segíti egyre jobban megérteni és egyre pontosabban elolvasni ezeket a rugalmas olvasatot lehetővé tevő szójeles szövegeket.

Az avar ötvös két hieroglifát használt fel a gyűrűn lévő világmodellhez, amelyek közepén szabályszerűen az Isten, a sarkain pedig a magasba vezető égi út jelképének kell szerepelnie. Ennek megfelelve középen a Lyukó (ez a napisten neve), a sarkokon pedig a nagy hieroglifát találjuk (ez meg az áttetsző kőből elképzelt égi hegy jele).


1/a. ábra. A makói avar gyűrű



1/b. Schwechati avar gyűrű a makóihoz hasonló világmodellel, amelyben szerepel a nagy hieroglifa is (az Isten helyét a középen kirajzolódó, kereszt alakú Dana hieroglifa jelzi), a sarkokon lévő "us" (ős) jelekkel együtt lehetséges a Nagy ős Dana (Nagy Isten) vagy - figyelembe véve a körbe zárt kereszt alakú jelet is - a Nagy Isten földje olvasata



1/c. ábra. A körmendi kincs gyűrűjén is szerepel a makói avar gyűrű Lyukó és nagy hieroglifája egy hasonló szerkezetű világmodellben - ez arra utal, hogy a magyar jelkincs az avar jelkészlet folytatója és örököse



1/d. ábra. Az őriszentpéteri tál peremén körben ismétlődik a Nagy Óg ten "Nagyságos Óg isten" mondat (a középső jelsor második és harmadik egysége), amelyben megőrződött az avar világmodellek nagy szójele és annak használati módja (a középső jelsorban a népi hieroglifákat, alattuk pedig a székely megfelelőket látjuk)




2. ábra. A hettita (luviai) hieroglif írás "nagy" jele (balra), a makói avar gyűrű nagy hieroglifája (középen) és a székely írás "n" betűje (jobbra)



3. ábra. A makói avar gyűrű Lyukó hieroglifája (balra) és a székely írás "ly" betűje (jobbra)


Irodalom

Varga Géza: Hun és avar tartalom











A veleméri Csinyálóház egy különleges őrségi szállás (két háló, fürdőszoba, étkezőkonyha, 5 ágy, nagy terasz)  a kertjében lévő tóka tündérrózsái és a levelein napozó békák érdekes látnivalót kínálnak öregnek és fiatalnak 


A veleméri Szentháromság-templom, amelynek két rovológiai nevezetessége is megtekinthető


Az általunk javasolt őrségi szálláson a magyar hieroglif írásról is folytathat eszmecserét, nem is beszélve a Sindümúzeum díjtalan meglátogatásáról az itt eltöltött nyaralás alkalmával. 


Az írástörténet és az őrségi jelkincs iránt érdeklődők aligha találnak jobbat a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóháznál, e jellegzetes őrségi szálláshelynél, mert írástörténész által működtetett Cserépmadár szállás és Csinyálóház Veleméren is csak egy van. Hívja a 06(20)534-2780-as telefonszámot a rovológus által vezetett őrségi szállás lefoglalása végett!



A veleméri Csinyálóház (egy különleges őrségi szállás) mellett várja a folyamatban lévő felújítás befejezését a százhúsz éves pajta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése