2020. október 18., vasárnap

A tiszai írás jelei Kizlaszov szerint

Veres Pétertől kaptam vagy húsz évvel ezelőtt Leonyid Romanovics Kizlaszov: Az eurázsiai sztyepp rovásemlékei c. kötetét (Moszkva, 1994.), amelyért itt is köszönetet mondok. 

Az orosz szerző e kötetben foglalkozik a tiszai írással is, amelybe ő a nagyszentmiklósi kincs és a szarvasi tűtartó jeleit sorolta. E rövid sort kiegészíthetjük a halomi csontlemez jeleivel is. A három írásemléket összefoglaló néven nevezhetjük tiszai írásnak. Az írástörténet ismer jenyiszeji, doni és kubáni (tehát folyóról elnevezett) írásokat, amelyeket nem mellékesen sokáig a székely rovásírás legközelebbi rokonának, esetleg ősének tartottak. Ez a származtatás ugyan azóta tévesnek bizonyult, ám a most vizsgált alföldi írásunk elnevezése ennek ellenére követheti a Kizlaszov által javasolt utat. Azaz használhatjuk az orosz írástörténész által alkalmazott tiszai írás terminust.  


1. ábra. Kizlaszov táblázata a nagyszentmiklósi és szarvasi jelekkel



A tiszai írás emlékeinek megfejtése népszerű cél a hazai íráskutatók számára, mert hozzásegíthet bennünket az avarok és a honfoglalók jobb megismeréséhez, esetleg az avar-magyar azonosság eldöntéséhez, árnyaltabb megítéléséhez. Például tudjuk, hogy az avarok a bevonulásuk előtt csatlakoztatták a szabírokat s ez történhetett más népekkel is. Ha ezek a némileg eltérő történettel, ám esetleg azonos nyelvvel rendelkező csoportok eltérő írást használtak, az megmagyarázhatja a tiszai írás létét is. 

A tiszai írás emlékeinek elolvasásakor a kutatók gyakran a székely írás jeleiből indulnak ki. Ez a kiindulás lehet hasznos, mert néhány jelünknek (például az "sz" és "n" rovásbetűnek) a formai egyezésen túl lehet azonos a jelentése is. Ám a két írás különbözőségét mégis szükséges tudatosítani és a külön elnevezés használatával is jelezni. 



1. ábra. Kizlaszov táblázata a doni, kubáni és tiszai írások jeleivel


Szükségesnek látszik Kizlaszov fenti táblázatainak ellenőrzése, mert pl. Kizlaszov az 1. ábrán látható táblázatában a nagyszentmiklósi "ü" (ügy "folyó") jelet a szarvasi Ak "patak, Heraklész" jellel azonosítja, bár nyilvánvalóan nem azonosak, hanem egymás tükörképei.

A táblázatot ki kell egészíteni a székely írás és a germán rúna jeleivel is, mert így mutatható ki a legjobban, hogy milyen eltérés van a vizsgált írások között. Ezt a közeljövőben - a terveim szerint - meg fogom tenni.


Irodalom


Leonyid Romanovics Kizlaszov írástörténész (wikipedia)

Veres Péter néprajzkutató, őstörténész (wikipedia)

Varga Géza: Az akadémikus tudomány átadta a terepet, nem képes a székely írás eredeztetésére





Kétségtelen, hogy elfogult vagyok, mert teljes szívemből szeretem az Őrséget és a szállásunkat, de Ön is így járhat, ha egyszer nálunk nyaral! Hívja most a 06(20)534-2780-as telefonszámot!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése