2020. augusztus 2., vasárnap

Egy Tamásiban előkerült Árpád kori ezüstgyűrű hieroglifái

Stricz Pétertől kaptam az 1. és 2. ábrán látható, ismeretlen lelőhelyről származó, magántulajdonban lévő gyűrű fényképét azzal, hogy olvasnám el a rajta lévő jeleket. A pecsétlapon lévő kettős kereszttel még könnyű a dolgunk, mert ez bizonyosan az Egy "Isten, szent" szójele. Ez a jel egy szilvamag alakú keretben van, ami által az olvasat kiegészül egy ős szóval, azaz a pecsétlapon bizonyosan kiolvasható az Egy ős mondat. A Tejút hasadékában karácsonykor kelő napisten ősvallási jelképe ez a ligatúra. Mivel a hasadék fala "fogazott", ezek a magas és a szójeleiként  (hegyekből rakott lépcsőkként) értékelhetőek (1), miáltal a mondat a Magasságos Egy ős köve alakra bővül. 



1. ábra. Az ezüstgyűrű pecsétlapja a Magasságos Egy ős köve mondattal



1/b. ábra. A pécsi székesegyház Szent László idején épített altemplomában megmaradt az Egy ős mondatjel változata az égboltot alátámasztó fa szerepében, e változatban a kettős kereszt alakú Egy szójel nem a Tejút hasadékában jelenik meg, hanem virágként hordozza az ős jelet



1/c. ábra. A veleméri Szentháromság-templom diadalíve fölé az Egy ős mondatjel kereszténnyé vált alakját festették fel, Egy isten itt is a Tejút hasadékában jelenik meg, mint az ezüstgyűrű pecsétlapján is



2. ábra. Az ezüstgyűrűn további jeleket is találunk (a pecsétlap alatt ebből a nézetből látható a hal, halál, háló hieroglifa, a másik oldalon ilyen jel nincs)



A pecsétlap oldalán a hullám alakú ügy "folyó" hieroglifa ismétlődik körben (2. és 3. ábra). Ez megerősíti a fentebb adott magyarázatunkat, miszerint a pecsétlapon a Tejút (az égi folyó) hasadékát ábrázolták. 



3/a. ábra. Az ezüstgyűrű ügy "folyó" hieroglifája, a poncolóeszköz túl hosszú volta miatti(?) túlnyúlást halványítottam



3/b. ábra. A székely írás "ü" (ügy) jele Bél Mátyás nyomán



3/c. ábra. Az énlakai unitárius templom rovásírásos mennyezetkazettájának ügy "folyó" hieroglifája


A további jelekkel már nehezebb dolgunk van, mert a poncolással készített és túlnyúlásokkal vagy díszítésekkel bonyolított jeleket nem könnyű elhatárolni és megérteni. 

A pecsétlap közelében az egyik oldalon a hal, halál, háló hieroglifa olvasható (4. ábra). Ennek a szójelnek, amelyből a székely "h" betű keletkezett, még nem sikerült véglegesíteni az akrofónia-rekonstrukcióját, azaz nem tudjuk, hogy a székely "h" betű pontosan milyen hangalakú szójelből keletkezett. Csupán azt feltételezzük egy obi-ugor mítosz nyomán, hogy a hal, halál, háló szavak tövét jelző szójelről lehet szó (2).

Egyébként az Istennel azonos égig érő fát ábrázoló szár (mai magyarsággal: úr) jel ismétlődhet körben az aranygyűrűn (5. ábra). 



4. ábra. A gyűrű hal, halál, háló hieroglifája (balra) és a székely írás "h" betűje (jobbra)



5/a. ábra. Szár hieroglifák két sorban, az egyik sor a másik tükörképe (a másikhoz képest "fejjel lefelé lóg"), ami a bustrofedon "ökörszántás" sorvezetés körébe tartozhat




5/b. ábra. A gyűrű egyik szár (mai magyarsággal: úr) hieroglifája (balra), egy magyarszombatfai tányér szár szójele (középen) és a székely írás "sz" betűje (jobbra)


Lehetséges, hogy a gyűrű ívén lévő jelek a Halál ura mondatot rögzítik.



6. ábra. A zempléni honfoglalás kori szíjvég a Nagyon nagy magas kő mondattal, a pecsétlap "fogazottsága" egy ilyen képjel-kompozícióra megy vissza


Jegyzet

(1) A "magas kő" ábrázolási konvencióról, valamint az eurázsiai és amerikai előfordulásairól a Magyar hieroglif írás c. kötetben számoltam be.

(2) Az obi-ugor mítológiában Khul Ater "Halál Atya" egy hálót feszít ki a túlvilág bejárata elé. A holt lelkek hal képében próbálnak a háló résein keresztül bejutni a holtak országába.


Irodalom







Bikini - Mielőtt végleg elmegyek. Jutalomzene azoknak, akik a veleméri Cserépmadár szálláson, vagy a Csinyálóházban szeretnének pihenni. S persze, okozzon örömet minden más olvasómnak is!



Kétségtelen, hogy elfogult vagyok, mert teljes szívemből szeretem az Őrséget és a szállásunkat, de Ön is így járhat, ha egyszer nálunk nyaral! Hívja most a 06(20)534-2780-as telefonszámot!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése