2020. június 21., vasárnap

VI. századi bizánci kereszt a magyar hieroglifákkal írt "Lyukó dana úr" mondattal

A VI. századi és bizáncinak minősített fémkereszt fényképét a neten találtam. A hieroglifái alapján valójában hun, vagy avar holmi lehet. 



1. ábra. A VI. századi bizánci (hun, avar?) fémkereszt


A kereszt jelei közül a legalul látható, fát ábrázoló szár "úr" hieroglifa (a székely írás "sz" betűjének képszerű és a szár szót jelölő változata) a legérdekesebb. Ha ez a jel nem lenne a tárgyon, akkor azt gondolhatnánk, hogy nincs is mit elolvasni. Így azonban észrevesszük a további két szójelet is. Az első maga a kereszt, ami a székely írásban a "d" jele, a magyar hieroglif írásban pedig a Dana szót, Istenünk régi nevének (a Ten-nek) d-vel kezdődő változatát rögzíti. Erdélyben ma is használják a Dana verjen meg! mondást. Ezen a kereszten csak köznévként szolgál. A kereszt közepén a székely írás "ly" (Lyukó) jelét találjuk, ami az Isten hunok, avarok és honfoglaló magyarok által használt egyik neve. A három jel együtt a Lyukó dana szár (mai magyarsággal Lyukó dana úr, esetleg Lyukó ten úr/Lyukó úristen) mondatot rögzíti.




2. ábra. A bizánci (?) Lyukó hieroglifa (balra) és a székely írás "ly" betűje (jobbra)



3. ábra. A bizánci (?) dana hieroglifa (balra) és a székely írás "d" betűje (jobbra)






3. ábra. A bizánci (?) szár hieroglifa (balra), egy magyarszombatfai tányér szár jele és a székely írás "sz" betűje (jobbra)



Varga Géza







Ne fogadjon el utángyártott, sérült csomagolású, vagy rosszarcú eladó által kínált Cserépmadár szállás és Csinyálóházat! Rovológus által vezetett hiteles őrségi szállás csak nálunk!  



Kétségtelen, hogy elfogult vagyok, mert teljes szívemből szeretem az Őrséget és a szállásunkat, de Ön is így járhat, ha egyszer nálunk nyaral! Hívja most a 06(20)534-2780-as telefonszámot!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése