2020. május 23., szombat

Az akrofónia rekonstrukciójának módszertana

Sokan kaptak kedvet az utóbbi időben a székely jelek akrofóniájának rekonstrukciójához. Ennek az lett az eredménye, hogy mindenféle magyarázatok keringenek a világhálón a székely betűk eredetéről, a legkülönfélébb szójelekből vezetik le némelyik betűnket. Ez nem olyan nagy baj, sőt örömteli változás a székely írás kizárólagosan alfabetikus voltát bizonygató nézetekhez képest, mert egyre inkább az a természetes, ha a székely betűk hátterében szójeleket feltételez az értelmes (az egyetemi finnugrista agymosástól megmenekült) közönség. A téves magyarázatoktól nem ég le a ház, legfeljebb a fejünk csóválódik néha és kedvünk támad kijavítani az eltévelyedéseket. Ez történik ebben a cikkben is a helyes módszertan ismertetésével. 




1. ábra. Az Istennel azonos "eget tartó fa" ábrázolási konvenció példái, amelyből a székely írás "g" (ég) jele kialakult az akrofónia során, balról jobbra: hettita fémplakett Anatóliából, erdélyi szász kályhacsempe és a Szent Korona Krisztus-zománca


A szerzők általában megelégszenek olyan szavak megtalálásával, amelyek a kérdéses hanggal kezdődnek. Szokták egyeztetni a jelformát valamilyen dolog rajzával is, például a székely "s" esetében rendszeresen felmerül a sátor szó. Arra azonban már nincs magyarázat, hogy ez a sátor forma miért tér el a jurtáétól, amit honfoglaló eleink használtak. Az sem merül fel, hogy a jelkészlet magyarázat-rendszerének van-e közös alapja és mi lehetett az. Nyilvánvaló, hogy a jeleink magyarázata valamikor egy egységes rendszert alkotott s ez aligha lehetett más, mint az ősvallás. A helyes magyarázathoz szükséges annak ismerete/elfogadása is, hogy a világ írásrendszerei nem poligenezis, hanem monogenezis útján keletkeztek, azaz egymással közelebbi-távolabbi rokonságban vannak.

Az akrofónia az a folyamat, amikor egy szójelből betű keletkezik, amelyik a továbbiakban a szó első hangját, vagy első mássalhangzóját jelöli. Az akrofónia rekonstrukciója során egy székely betűből kiindulva azt a szójelet keressük, amelyből a székely betű kialakult. 



2. ábra. A székely "g" (ég) jel kínai párhuzamai két világmodell sarkán, ahol szokás szerint az égbe vezető út jelét kell alkalmazni: egy tetődíszen (balra) és egy neolitikus tálon (jobbra)


Ehhez ismerni kell a jelek szóértékének meghatározásának módszerét. Ez ugyanis nem ráfogás, hasraütés, vagy alkotó fantázia kérdése - mint azt sokan gondolhatják. Az elmúlt évtizedek alatt az akrofónia rekonstrukciójának valódi módszertana alakult ki és ma már feltételrendszere van, amit ismerni kell. Ebből következően nem adhatunk tetszőleges szóértéket egy jelnek, csak amelyik az alábbi feltételeknek megfelel.



3. ábra. A kínai lolo írás "ég" szójele (balra) és a székely írás "g" betűje (jobbra)


A következőket kell tisztázni, ha pl. egy ismert székely betű esetében azt a szójelet keressük, amelyikből keletkezett:

- Mi a jelforma képi tartalma? Ez a képi tartalom a legtöbb esetben feltárható. A Magyar hieroglif írás c. kötetben erre elegendő példát mutattam. Meg lehet állapítani pl., hogy a székely "g" betű az "eget tartó fa" ábrázolási konvenció végsőkig leegyszerűsített változata. 

- Meg kell keresni azt a szót, aminek az első hangja, vagy az első mássalhangzója azonos azzal a hanggal, amit a kiinduló székely betű jelöl. Például a székely "g" betű esetében az ég szó felel meg ennek a követelménynek.

- A feltételezett/talált szónak ahhoz az ősvallási tartalomhoz kell kötődnie, amelyet a képi tartalom már meghatározott. Például az ég szó kétségkívül kötődik az "eget tartó fa" képi tartalomhoz.

- A feltételezett/talált szónak régi és lehetőleg egyszótagú szónak kell lennie.

- A feltételezettí/talált szónak lehetőleg azonosnak (közelállónak) kell lennie az Isten, vagy valamilyen isten nevével, nevének lényeges elemével, vagy jelzőjével. Például az ég szó közel áll Óg úr nevéhez, akiről az ogur népeket elnevezték s aki azonos a görög Heraklésszel, a szkíták ősapjával.

- A jelforma idegen írásokban meglévő párhuzamainak jelentése legyen összeegyeztethető a fentiekkel. Például a kínai lolo írásnak a székely "g"-vel a jelformát tekintve azonosítható jele "ég" jelentésű, ami megerősíti azt, hogy valóban az ég szójeléből keletkezett a székely "g" betű. 

- A jelek jelentésének esetleges szórására (az azonos jelforma esetén is eltérő jelentésére) legyen magyarázat az ősvallás alapján. Például a székely ős szójel kínai megfelelőjének "középső út" a jelentése. Azért, mert az ősvallás szerint a Tejút azonos az Istennel, akitől származunk, egyúttal azonban a kozmosz forgástengelye is, azaz valóban középső út.   



4. ábra. Szentgyörgyvölgyi korsó, világmodelljének sarkain szintén megtalálható az ég hieroglifa, ami azt bizonyítja, hogy a jelhasználatot legalább Anatóliától Kínáig és onnan a Kárpát-medencéig azonos ősvallási gondolatok határozták meg


Irodalom

Varga Géza: Az akadémikus tudomány átadta a terepet, nem képes a székely írás eredeztetésére


Varga Géza: Az MTA-nak nincs módszertana a székely írás eredeztetéséhez, mégis oktatni szeretné?












Amennyiben látni szeretné, milyen az, amikor egy szállásgazda pandémia idején 10 méterről integet, akkor - ha javasolhatom - előbb kattintson a fenti címre, majd nézze meg az alábbi videót is, mert a legvégén valóban integetni fogunk!
Cserépmadár szállás imázsvideó




Hívjon most: 06(20)534-2780!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése