2018. március 9., péntek

63 Magyar nyelvű pogány imaszöveg volgai Bolgárországból

Az alábbi volgai bolgár világmodellt Pletnyeva közli. A jelvény ábrázolásának alapja a székely írás körbe zárt kereszt alakú "f" betűjével és a magyar hieroglif írás hasonló Föld jelével azonos. A jel negyedeibe a székely írás "j" betűjével és a magyar hieroglif írás "folyó" jelével azonos jeleket tettek. A középső kereszt szárai elkülönültek egymástól és szöget zárnak be a  szójelekkel, ami azt jelentheti, hogy egy szár "úr" hieroglifával van dolgunk. A jelvény olvasata a négyszer megismételt jó szár "úr" Földje, azaz "(a folyóval azonos) jó úr földje" lehet. Tehát a korongon egy négysoros imádság szövegét rögzítették a magyar nyelvet használó, vagy a magyar kultúra hatása alatt élő eleink.1. ábra. Volgai bolgárországi jelvény hieroglifikus írással rögzített pogány imádság szövegével (Pletnyeva nyomán)


A szár "úr" hieroglifa kiolvasásának lehetőségére Szigeti András figyelmeztetett s az ő hatására módosítottam az olvasatot ebben a cikkben is. Ezért a segítségéért itt mondok köszönetet.
veleméri Cserépmadár szállás kertjében, kávé mellett


További cikkek
Javaslom az olvasónak, hogy - amennyiben még nem tudja, hogy hol tölti el a nyaralásra szánt időt - akkor látogasson meg Veleméren és pihenjen nálam a Cserépmadár szállás és Csinyálóház nevű szállásomon! Ez esetben módunk lenne néhány rovológiai tárgyú beszélgetést összekapcsolni az őrségi szálláson eltöltött hétvégével, vagy huzamosabb idejű nyaralással. Amennyiben Ön az őrségi szállás félpanzióvalőrségi szállás medencévelőrségi szállás SZÉP-kártyávalőrségi szállás Őriszentpéteren, netán az őrségi szállás Szalafőn szempontok alapján keres magának őrségi lakosztályt, vagy őrségi szálláshelyet, akkor nálunk megfelelő terepet talál. Nyilvánvaló, hogy különleges élményben lehet része. Az írástörténet és az őrségi jelkincs iránt érdeklődő igényesek csak itt és csak nálunk kaphatják meg ezt a legjobbaknak való szellemi csemegét. Volt szerencsém egy milánói ötcsillagos szállodában is eltölteni néhány napot és állíthatom, hogy az igen magas színvonalú kiszolgálásnak volt egy hibapontja: egy szót sem szóltak a magyar írástörténetről. Ha Ön ezt a nyaralási malőrt el szeretné kerülni, akkor - amennyiben javasolhatom - hívja a 06(20)534-2780-as telefonszámot!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése