2022. április 3., vasárnap

Népi hímzés az edényből növő égig érő fával

Katona Csaba kérdezte a fészbukon az 1. ábrán látható magyar népi hímzésről, amit Góczánné Illés Csillának köszönök: - A kehely, vagy cserép mit jelent ezeken az életfa ábrákon?



1. ábra. Magyar népi hímzés edényből kinövő életfával

Erre a következő választ adtam: Jó a kérdés. A hasonló ábrázolásokon az edényen lévő jelek nem mindig azonosak, ezért eltérő (pontosabban eltérő, de rokon) lehet a jelentése, jelentésbokra ezeknek az edényeknek. Szeretik ezeket reneszánsz, azaz olasz eredetű ábrázolásként beállítani, ám ez csak egy átmeneti érvényű divatirányzat volt nálunk, amiben az eredeti magyar tartalom megjelent. A jelek valójában sokkal régebbi és a jelhasználat miatt magyar eredetről tanúskodnak akkor is, ha ezek a jelek már a kőkorban nemzetközivé váltak.

Általában a fa alatti talapzat a világhegyet (ami esetleg azonos lehet az országgal, ahol élünk), vagy a teremtés előtti tengert, vizet jelképezi, amiből a világoszlop (égig érő fa, Tejút) kinőtt a Teremtés során. E korsó két oldalán az Ak ügy jelpár szerepel (a jó "Isten, folyó" jel társaságában). Az Ak ügy "Heraklész folyó" jelpár szintén az Istennel azonos Tejútra utal. Az edény alatt mintha egy hegyábrázolás is lenne (ami a sar "úr", vagy - a vízszintes vonalkázása miatt - az élő jele lehet). E sar/élő jel két oldalán mintha a magas kő jelpárt lehetne látni kopottan. 

Ez esetben a fa alatti talapzatnak (edénynek és hegynek) az olvasata mai magyarsággal: Magasságos Heraklész folyó úr/élő köve lehet. Tehát a Tejúttal azonos Isten kövéről, a világoszlopról szól az ábrázolás, mint azt már sok esetben tapasztalhattuk. 




Varga Géza




2 megjegyzés:

  1. Maga a kehely ilyen esetben a vízöntő jele. (Pap Gábor szerint.) A kérdés, ha jól értem erre vonatkozott.
    Hogy mi lehet ráírva, ha van egyáltalán rajta írás, ez a te területed.
    A talpa viszont külön is értelmezhető. Még árpádsávos csíkozásnak is elmegy a vízszintes felosztása.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a jelekről kérdeztek. Joggal, mert gyakran vannak jelek a hasonló ábrázolásokon. A vízszintes csíkozás az "l" (élő) rovásjelünk eredeti változatain látható. Hogy ennek mi köze lehet az árpádsávokhoz, azt még kutatni kellene. Az összevetés azonban jogos. S a "folyó" jelentés is összefügghet az élő jelentéssel, hiszen az isteni életerőt a szent folyók szállítják. Köszönöm a hozzászólást!

      Törlés