2022. március 31., csütörtök

A wikiwand nem mond igazat a Szent Koronáról

A wiki alapvetően elhibázott rendszerének köszönhetően (ugyanis hozzá nem értők közötti népszavazás és a kölcsönös udvariatlanság dönti el, hogy melyik állítás kerülhet be és maradhat fent) ostobaságok serege jelenik meg tudománynak feltüntetve a közösségi lexikonok oldalain. A Magyarország Szent Koronája wikiwand oldalból most csak egyetlen apró részletet emelek ki, amelyikről az alábbi fénykép (1. ábra) alapján kétségtelen hitellel eldönthető, hogy a wikiszerkesztők nem álltak a hivatásuk magaslatán. Összelapátoltak a Szent Koronáról minden finnugrista téveszmét a tények ismerete nélkül, vagy azok mellőzésével, a régen ismert cáfolatok ellenére. 

A szócikk pillanatnyi állapotában (2022. 03. 31.) azt állítja, hogy "A kereszt durva módon a koronához van rögzítve, a korona tetején lévő központi zománctáblában Krisztus középső részéből emelkedik ki."  A "durva rögzítés" téveszméje korábbi "tudós" tanulmányokból maradt a wikiwandra, holott az alábbi fénykép amelyet Ludvig Rezső koronakutató ötvösnek köszönhetek, régen ismert a koronakutatók között

A fénykép eredeti irodalmi adataival remélhetőleg hamarosan ki fogom tudni egészíteni a cikket (Rómer Flóris és Győrffy György neve is elhangzott, amit ellenőriznem kell). Fontos lenne pedig e könyvészeti adatok előadása. Az egyik kötetnek ugyanis, amelynek az első kiadásában megjelent a fenti kép, a második kiadásából már ez a kép kimaradt. Az első kiadás valahogyan átcsúszott a finnugrista cenzorok szűrőjén. A figyelmetlenségük eredményét azonban hamarosan "kijavították", az igazságról tájékoztató fényképet már kivették az újabb kiadásból, elérhetetlenné tették a közönség számára. Kétségtelen igazolásaként annak, hogy az elmúlt évtizedekben a Szent Koronáról egy ócska hazugságsorozatot akartak a fejünkbe verni. Az volt a fontos, hogy a hun-magyar azonosságnak ez a királyi bizonyítéka ne tölthesse be a szerepét. Nem engedik meg neki, hogy igazolja: a hun-magyar uralkodóház több évezredes tapasztalatok alapján rendezte be Magyarországot a Kárpát-medencében. Ezt a cenzúrát, a magyar- és tudományellenes finnugrista álláspontot képviseli pillanatnyilag a wikiwand szócikke is. Gondosan mellőzik a Szent Korona eredetéről tanúskodó hiteles török forrásokat, helyette forrással alá nem támasztható, íróasztal melletti fantáziálásokat engednek meg maguknak és adnak közre. 

Amiképpen a kereszt durva rögzítéséről (a korábban készült zománckép átfúrásáról) minden alap nélkül kitalált mese is nélkülözi a valóságalapot, ugyanúgy puszta kitaláció az is, hogy a Szent Korona két különböző tárgy (görög és latin korona) egyesítéséből jött volna létre. 

A wikiwand szerkesztői arról sem tudnak, hogy a Szent Koronán magyar hieroglifikus szövegek is léteznek

Azt sem említik a wikiwand szerkesztői, hogy az egyetlen forrás szerint, amely biztosan a Szent Korona (és nem egy másik korona) eredetéről tanúskodik, ez a szent tárgy a korabeli magyar uralkodó osztály szerint Nusirvántól, egy iráni császártól maradt ránk. Azt már csak én teszem hozzá, hogy ez a hun anyától született Khoszró Anósirván az apjával, Kaváddal egyetemben Keve és Keár néven szerepel a magyar krónikák uralkodólistájában. 

A korszakról, uralkodónév említése nélkül, szót ejt a Tarih-i Üngürüsz is, amikor megemlíti, hogy adtunk Iránnak 20 000 lovast, amikor Bizánc ellen hadakozott. Nusirván, aki valóban hadakozott Bizánc ellen, szintén megemlékezik erről a visszaemlékezéseiben, amikor leírja, hogy befogadott az országába egy 53 000 lelket számoló türk népet (szabírhunokat - VG), közte 20 000 kitűnő lovast. Hét törzsre osztotta őket és kagánokat nevezett ki feléjük. Az effajta kinevezések velejárója volt az uralmi jelvények adása. Esetünkben a Szent Korona és a jogar társítható ehhez az alkalomhoz.  


1. ábra. A Szent Korona boltozatának pantokrátorképe kereszt nélkül, jól látható, hogy a zománckép eleve a felperemezett lyukkal együtt készült (a zománcképet nem lehet átfúrni a megsemmisülés nélkül)



2. ábra. A felső pantokrátorkép a lyukba csavart kereszttel együtt



Irodalom


Varga Géza: A Szent Korona születésének ideje, helye és alkalma

Varga Géza: Istenidéző szertartás szövegkönyve a Szent Koronán

2 megjegyzés:

  1. Nusirván nem bizánci császár volt hanem Perzsa uralkodó a királyok-királya.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Tudtam, de elírtam. Ő csak hadakozott Bizánccal. Javítom.

      Törlés