2020. november 1., vasárnap

Cserépmadár csere Veleméren

Az őrségi Velemér nevezetességei közé tartozik a néhány megmaradt cserépmadár, amit még a 100 éve itt élt helyi fazekasok (gerencsérek) készíthettek és raktak a házaik tetejére (1). Az idő azonban sorra elbánik velük, ezért lassan fogyatkozik a számuk. A széllel, esővel, faggyal még csak-csak dacolnak ezek a kis agyagmadarak, de a legnagyobb ellenfél, a tetőfedő, erősebb náluk. Úgy 30 évenként ugyanis át kell rakni a cserepeket s az átrakást végző mester - a saját tapasztalataim szerint - nem úgy áll a régiségmegóvás kérdéséhez, mint ahogy az kedvező lenne a cserépmadaraknak. 



1. ábra. A pincelejáró tetején eredetileg nem volt kismadár, de ezt a tetőgerincet létráról elértem, ezért az első új cserépmadarat ide raktam fel, a többihez majd tetőfedőt keresek


A harminc évvel ezelőtti tetőátrakáskor ötször elmondtam, hogy a cserépmadarat épen szeretném látni az új tetőn is. Ezt a mester rám is hagyta, a dolog mégis majdnem katasztrófába torkollott. A szemem láttára akarta nagy ívben lehajítani a tető csúcsáról a földre. Szerencsére éppen megláttam és időben rákiáltottam, ezért a lendülő keze megállt a levegőben és a cserépmadár megúszta a dolgot. 



2. ábra. Az egyik új cserépmadár a felragasztása előtti pillanatokban


A legutóbbi tetőátrakáskor már nem volt ilyen szerencsénk, mert a madaras kúpcserepet gondosan három darabra törték, hogy a róla levett cserépmadarat az új kúpcserépre ragaszthassák. A jóindulat kétségtelenül érzékelhető, de nem egyformán gondoltuk el a megoldást. 



3. ábra. Így állt a vártán 120 évig a régi cserépmadár


A tapasztalatok alapján nem kísérletezek a három darabra tört madárka visszarakásával. A ragasztással belső térben még kiállítható és így megmenthető cserépmadarat a Sindümúzeumban fogom elhelyezni, hogy megmaradjon az utókornak. Czibor Imre alsópáhoki fazekasmester, kedves barátom pedig a kérésemre csinált négy másolatot (2. ábra), hogy a tetőimre is kerüljön elegendő madárka. Itt is hálásan köszönöm a segítségét!


4. ábra. Az eredeti cserépmadár három darabra van törve, de a fényképezés kedvéért ideiglenesen összeillesztettem



5. ábra. Az új tetőn már az új cserépmadár néz szembe a nyugatról érkező szelekkel



6. ábra. A porta hangulatához mostantól hozzáad valamit a három tetőn is elhelyezett agyagból égetett kismadár


7. ábra. A pincelejáró cserépmadara a lemenő Nap fényében


Jegyzet

(1) Az egyik veleméri cserépmadár azon a házon állt 120 évig, amelyikben most falusi szállást üzemeltetünk. Ezt a szállást a kis agyagmadárról neveztük el, ezért számunkra emblémává, a megmentése pedig többszörösen is fontossá vált. Az egyetlen, megsérült cserépmadár helyébe hármat is felrakunk. Hirdesse ez a három kismadár Velemér és a hagyományos őrségi népi kultúra életerejét, máig erőt és támogatást jelentő voltát! 

Az eredeti komoly, méltóságteljes és ünnepi állapothoz képest ez akár túldíszítésnek és játéknak is tűnhet, ami miatt csak esedezni tudunk a jelen- és utókor nagylelkű bocsánatáért. Ebben a világban csupán ezt sikerült elérnünk.


Irodalom


A veleméri cserépmadárka (környéke.hu)

Varga Géza: Őrségi tartalom

Varga Géza: Cserépmadár szállás (honlap)

Varga Géza: Csinyálóház (honlap)

Varga Géza: Sindümúzeum (tárlatvezetés és tárgyak)






Kétségtelen, hogy elfogult vagyok, mert teljes szívemből szeretem az Őrséget és a szállásunkat, de Ön is így járhat, ha egyszer nálunk nyaral! Hívja most a 06(20)534-2780-as telefonszámot!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése