2020. február 11., kedd

Tagar ékszer Jóma ligatúrával

A kőkori istennevet rögzítő Jóma "jó magas, jó mágus, magas folyó"  ligatúra az Őrségtől Amerikáig elterjedt. Az amerikai indiánok leggyakrabban használt jele ez (1). A szkíta és hun előfordulások alapján úgy tűnik, hogy ez az összetett jel etnikumjelzőként felhasználható a magyarság legkorábbi történetének tisztázása során. A jelen cikkben egy sajátos tagar ékszert mutatunk be, amelyen e Jóma ligatúra előfordul, pontosabban: amely ékszer ennek az istennek egy zoomorf alakváltozatát ábrázolja (1. ábra). A tagar és a magyar jelhasználat összefüggéseit eddig is kutattuk, de érdemesebb még nagyobb figyelemmel fordulnunk ezen összefüggések felé, mert a tagarokról a hieroglifikus nyelvemlékeik figyelembe vétele nélkül folytatott genetikai, nyelvészeti és őstörténeti találgatások megengedik azt a következtetést is, hogy magyarul beszéltek (2). 



1. ábra. Tagar ékszer Jóma isten zoomorf ábrázolásával (fotógrafika)


A tagar ékszer hieroglifái







2/a. ábra. A Jóma ligatúra két összetevője: a  "folyó, isten, Tejút" hieroglifa (balra) és a ma "magas, mágus, magasba vezető út" hieroglifa (jobbra)



2/b. ábra. A székely írás "j" és "m" betűi






3/a. ábra. A mítikus alak füle a jó, a szeme pedig a Lyukó hieroglifa megfelelője




3/b. ábra. A székely írás "j" és "ly" betűje




Jegyzetek

(1) Egy genetikai alapozású vélemény szerint Kr. e. 5000 táján a hunok őseinek egy csoportja ment át Amerikába és tőlük származik némelyik indián nemzet.

(2) A tagar egy bronzkori - kora vaskori régészeti kultúra volt a Kr. e. VIII. és II. század között Dél-Szibériában, a Krasznojarszki terület déli részén. A kultúrát a Jenyiszej-folyó Minuszinszkkal szemközti szigetéről nevezték el. A civilizáció az ókori Eurázsia egyik legnagyobb bronzműves központja volt. Előzménye a Karaszuk kultúra volt és a Tastik kultúra követte.


Földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkoztak, némelyik településük erődített volt. A tagar állatábrázoló művészet motívumai nagyon hasonlóak a dél- európai oroszországi szkítákéhoz. A kultúra talán legszembetűnőbb jellegzetességei a hatalmas királyi kurgánok, amelyeket kővel határoltak, és amelyeknek négy függőleges oszlop jelöli a sarkait.

2009-ben az Andronovo, a Karaszuk, a Tagar és a Tastik kultúrával foglalkozó genetikai vonatkozású tanulmányt tettek közzé a Human Genetics-ben. A cikkben a Tagar-kultúra Kr. e. 800-tól 100-ig terjedő időszakából származó tizenkét egyed vizsgálatáról számoltak be. Közülük hat személy az R1a1Y haplocsoportba volt sorolható. A népesség alapvetően europoidnak, a többség világos szeműnek és hajúnak bizonyult. Csak a Kr. e. III. században jelentek meg Mongólia területéről az első mongoloid népcsoportok, általános feltevés szerint az ázsiai hunok, akik az első nomádok voltak errefelé. 

2018-ban közzétették a Tagar kultúra maradványaiból származó mtDNS-tanulmányt a PLOS One-ban. A tagar kultúra korai éveinek maradványait szorosan összekapcsolták a pontuszi sztyeppén élő kortárs szkítákkal. A tanulmány szerzői azt állították, hogy e genetikai hasonlóság forrása a nyugat-eurázsiaiak (a szkíták) kelet felé irányuló migrációja a bronzkorban, amely szerepet játszhatott a Tagar kultúra kialakulásában. 

Emlékezetes, hogy Horváth Csaba közelmúltban közzétett tanulmánya szerint a szkíták a mai Ukrajna területéről származó Jamna/Jamnaja, majd andronovoi népességből alakultak ki s a Kr. e. I. évezredben a magyar nyelv ősét beszélték a Dunától a Volgáig terjedő területen. Amihez csak azt tehetjük hozzá, hogy a hieroglifikus nyelvemlékeik szerint a magyar nyelv nyugati nyelvhatára sokkal keletebbre lehetett, amit például a tagar nyelvemlékek is alátámasztanak. Közülük is legérdekesebb az esetleg etnikumjelzőnek tekinthető Jóma ligatúra, de még inkább a tagar szarvasokon lévő "lyuk jel közepén lévő fizikai lyuk" ábrázolási konvenció.


Irodalom 

Varga Géza: Horváth Csaba a magyarul beszélő szkítákról

Varga Géza: Szkíta tartalom

Varga Géza: Andronovói tartalom

Varga Géza: Tagar szarvasok "lyuk jel közepén lyuk" ábrázolási konvencióval








Ez itt az őrségi szállás-reklám helye

Ne fogadjon el utángyártott, sérült csomagolású, vagy rosszarcú eladó által kínált Cserépmadár szállás és Csinyálóházat! Rovológus által vezetett hiteles őrségi szállás csak nálunk!  


Kétségtelen, hogy elfogult vagyok, mert teljes szívemből szeretem az Őrséget és a szállásunkat, de Ön is így járhat, ha egyszer nálunk nyaral! Hívja most a 06(20)534-2780-as telefonszámot!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése