2018. május 20., vasárnap

II-IV. századi gyűrűkulcs Viminakumból a magyar hieroglif írás "jó" szójelével


Római gyűrűkulcsnak mondott tárgyakat mutat be az ArcheoSerbia május 8-án. Ezek Kelet-Szerbiában kerültek elő, az ókori Viminacium területén.  Hogy mi fán teremhet a gyűrűkulcs, azt nem tudom, nálam e téren okosabb emberek lehetnek azok, akik ezeket a tárgyakat gyűrűkulcsnak határozták meg. A tárgyak képére nézve azonban - ezt nem tudom elhallgatni - nehezen tudom elképzelni, miként működhetett ez a lelet akár kulcsként, akár gyűrűként. Annál inkább gondolnám botvégi jelvénynek, de nem vagyok régész, ennek eldöntése nem az én dolgom.  Az azonban feltűnő, hogy a tárgyba a magyar hieroglif írás "jó" jele van beleírva. Ezt a jelet használták a hunok is, akik akkortájt az Al-Duna mindkét partján éltek és meghatározó kulturális hatást gyakoroltak a környezetükre.



1. ábra. Római kori "gyűrűkulcs" Viminaciumból



2. ábra. A mistelbachi avar boglár peremén hasonló jelek futnak körbe, egy ló homlokát díszítette, az olvasata: Jóságos Nap



3. ábra. Hun jelvény a kínai Alucsajdeng leletei közül, a szójelével, a peremen lévő jelekkel együtt az olvasata: magasságos Jó köve




4. ábra. Indiai hun (Gupta) érem az V. századból a hieroglifával




5. ábra. A minuszinszki szkíta kultúra zoomorf fémtárgya a hieroglifával



6. ábra. A Diringer által közölt csukcs szójel-jegyzék "jó" szójele



7. ábra. A hohokam világmodell a központi forrást és a négy szent folyót egyaránt kacskaringóval jelképezi



8. ábra. Veleméri festett láda világmodellje, a központi forrást és a négy szent folyót ugyanúgy a kacskaringó alakú "folyó, Isten" szójellel jelképezi, mint a fenti hohokam világmodell



A kacskaringó alakú jel magyarázata

A kacskaringó alakú jel az égig csapó hullámtarajt ábrázolja. Az Istennel azonos Tejút (az égbe vezető út) egyfajta jelképe. 

A szó egykor "folyó" jelentést is hordozott, ezzel (az Isten és az égi folyó azonosságával) függ össze a magyarok Istenének jelzője és többek között a zsidó Jahve istennév is. 

A kacskaringó alakú jelet az indián fazekasok is használják (7. ábra). A pueblo fazekasok amaz út jelének tekintik, amelyen az őseik a jelenlegi földjükre érkeztek. E pueblo képzetet egy szibériai mítosz magyarázza meg, amely szerint a születendő gyermekek lelkei az égig érő fa (a Tejút) ágain üldögélve várják a megszületésüket - tehát valóban, mindannyian a Tejútról jöttünk. A Tejút a magyar mitológiában is út, mert - ha erre szükség van - azon érkeznek Csaba királyfi holt vitézei a haza megsegítésére (9. ábra).  Ipolyi Arnold említi, hogy a székelyek, ha Csabára és Attilára kívánnak emlékezni, akkor felnéznek a Tejútra - amiből következően a magyar ősvallás is az égig érő fán képzelte e a lelkek (a holt és születendő lelkek?) honát. 

Csaba királyfi neve a szabír népnév perszonifikálódása, mert az emlékezet az Attila halála és Baján bevonuása között önálló államot vezető szabír dinasztia cselekedeteit egyetlen személy alakjához kötötte, Csaba királyfi emlékezetében tömörítette össze. Ezek a végső soron szabirhun eredetű képzetek érthetővé teszik, hogy ennek a római kori, a hun szállásterületen, vagy annak közelében készült "gyűrűkulcsnak" miért kacskaringó alakú a kivágata.

A szójel történetét és alkalmazásait a Magyar hieroglif írás c. kötetemben mutatom be részletesebben. 



9. ábra. Csaba királyfi és serege a Tejúton jön a haza megsegítésére (Zichy Mihály grafikája)


Az ArcheoSerbia ismertetője


Az ArcheoSerbia  a következő ismertetőt adta a gyűrűkulcs leletek mellé: https://www.facebook.com/archeoserbia/posts/1951772565134493:0 

Roman ring-keys, bronze, 2nd-4th century AD, found at remains of Viminacium, Roman town located near Kostolac, eastern Serbia.

Collection of Museum in Požarevac.

So far archaeologists have found 58 ring-keys in Viminacium. They had decorative and practical use, since they were used for locking and opening different types of locks, in most cases on small boxes and chests for keeping valuable personal items. Some of them were worn on hand as rings, but others weren't, but were just made in the shape of the ring. They have been found in graves and remains of private houses and public buildings, and most of them originate from 3rd century AD.

Viminacium was fortified Roman city which had around 30 000 inhabitants, capital of Moesia Superior province and base camp of VII Claudia Legion, built in 1st century AD. 

Other Legions have been temporarily stationed there as well.

Site covers area of several hundreds of hectares, and so far only few percentage have been excavated. Archaeologists say that there is enough material for the next 100 years of digging and exploration.



Serbian archaeologists have found more than 13 000 graves and tombs with more than 30 000 interesting and valuable grave goods inside them at Viminacium necropolises, dating back from 4th century BC up to 4th century AD, which makes them the largest Roman cemetery in the world.



Findings include beautiful pieces of jewelry, coins, weapons and tools, pottery, sculptures, reliefs and frescoes and objects for everyday use.



They also excavated remains of amphitheater, thermal baths, aqueduct, many workshops, military and public buildings, temples and basilicas and many other buildings



veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház (egy százéves parasztházból kialakított igazi őrségi szálláshely) várja Önt! 


További cikkek





A magyar írástörténet kutatását támogatja, ha nálam nyaral a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóházban, egy hiteles őrségi parasztházban 





veleméri Cserépmadár szállás kertjében, kávé mellett


Javaslom az olvasónak, hogy - amennyiben még nem tudja, hogy hol tölti el a nyaralásra szánt időt - akkor látogasson meg Veleméren és pihenjen nálam a Cserépmadár szállás és Csinyálóház nevű szálláson! Ez esetben módunk lenne néhány rovológiai tárgyú beszélgetést összekapcsolni az őrségi szálláson eltöltött hétvégével, vagy huzamosabb idejű nyaralással. Amennyiben Ön az őrségi szállás félpanzióvalőrségi szállás medencévelőrségi szállás SZÉP-kártyávalőrségi szállás Őriszentpéteren, netán az őrségi szállás Szalafőn szempontok alapján keres magának őrségi lakosztályt, vagy őrségi szálláshelyet, akkor nálunk megfelelő terepet talál. Nyilvánvaló, hogy különleges élményben lehet része. Az írástörténet és az őrségi jelkincs iránt érdeklődő igényesek csak itt és csak nálunk kaphatják meg ezt a legjobbaknak való szellemi csemegét. Volt szerencsém a milánói Boscolo-ban, egy ötcsillagos szállodában is eltölteni néhány napot és állíthatom, hogy az igen magas színvonalú kiszolgálásnak volt egy súlyos hibapontja: az alkalmazottak egy szót sem szóltak a magyar írástörténetről s a szállodai környezetben sem volt egyetlen rovásfelirat sem. Ha Ön ezt a nyaralási malőrt el szeretné kerülni, akkor - amennyiben javasolhatom - hívja a 06(20)534-2780-as telefonszámot!



Egy jellegzetes szobabelső a veleméri Cserépmadár szálláson

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése