2021. április 2., péntek

Anatóliai kelim isteni ősapánk két ábrázolásával és rovásjelekkel

 

Yeŋi Ögə osztotta meg az alábbi képet erről a gyönyörű és tanulságos antik anatóliai kelimről, amelyen egy fekete és egy vörös istenalakot láthatunk. Mindegyiken szerepel a "magas kő" ábrázolási konvenció, vagyis ezek az alakok azonosak az égbe vezető úttal, a fiúistennel. 


A "magas kő" ábrázolási konvención túl mindegyik alak rendelkezik még egy további rovásjellel is. Az egyik a mellén visel egy székely "Ak" rovásjelhez hasonló hieroglifát. Ez az Ak szótag (egy szótagos szó) szerepel a patak "pater Ak" szóban és Heraklész (magyarul Óg úr, akiről oguroknak hívtak bennünket) nevében is. Arra utal ez, hogy Heraklész (azaz Óg ősünk) azonos a Tejúttal, vagy más néven az égig érő fával. 
Ez nem mond többet annál, mint amit fentebb említettünk, hogy ez az istenalak azonos az égi folyóval, a Tejúttal. Ugyanezt a Tejutat (esetleg az ég boltozatát) jelképezi végső soron a "magas kő" ábrázolási konvenció is, amit mindkét alak visel. Talán nem is két különböző, hanem egy és ugyanazon szereplő két alakja látható a kelimen?

 

A másik alak a feje mellé kapott egy székely "ty"-re emlékeztető és "atya" jelentésű hieroglifát. Ez szintén a Tejúttal azonos fiúisten jele. Ő az isteni triászon belül a fiúisten, ám népének ősatyja, azaz használhatja az atya jelzőt is. 


Az istenalakok testtartása jellegzetes és ismerős. Igen sok vereten lehet ugyanis látni ebben a pózban álló alakokat (ilyen a kiszombori honfoglalás kori verettöredék is). Ezek azért veszik fel ezt a jellegzetes tettartást, mert így hasonlítanak a székely írás ten "élet, isten" szójelére.


Köszönjük ezt a szép képet!



1. ábra. Az antik anatóliai kelim




2. ábra. A székely írás "Ak" (patak, Heraklész) jele



3. ábra. A székely írás "ty" (atya) jele



4/a. ábra. Magyar birtokjel a Néprajzi Lexikonból, a "magas kő" ábrázolási konvenció egyik előfordulása




4/b. ábra. A zamárdi avar csat ívén (a hun és avar csatok íve szokás szerint az égboltot jelképezi) szintén megtalálható a "magas kő" hegysora, amiből következően a "magas kő" nem csak a Tejutat, hanem az égboltot is jelentheti



5. ábra. A székely írás ten "élet, isten" szójele



6. ábra. A kiszombori tarsolyveret töredék




Jutalomzene az olvasónak: 

Paul McCartney

While My Guitar Gently Weeps

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése