2018. április 26., csütörtök

Az "Isten országa" kancsó a veleméri Sindümúzeumban

A veleméri Sindümúzeum a magyar írástörténet egyetlen múzeuma. A kiállított tárgyak és a tárlatvezetés segítségével belátható, hogy a székely betűk a magyar hieroglif írás kb. 50 000 éves szójeleiből keletkeztek. E cikkben a Czibor Imre alsópáhoki fazekas mester által erdélyi minta alapján készített boroskancsó szó- és mondatjeleit olvassuk el. 1. ábra. Az égig érő fa törzsének olvasata: magasságos üdőisten köve, az ágaké: Isten országa2. ábra. Az égig érő fa törzse és olvasata3. ábra. Az égig érő fa ága és olvasata4. ábra. A boroskancsó Üdő (Idő) jelének változatai és előzményei (balról jobbra): Czibor Imre kancsójának Üdő jele, a székely írás "ü" betűje, a minuszinszki medence szkíta sztéléinek napjelképe (Hérodotosz szerint a szkíták a napistent Oitoszür-nek hívták, ez magyarul Idő szár, mai magyarsággal Idő úr), a hettita (luviai) hieroglif írásban Utu "Idő" sumer napisten jele


Amikor a kiskanász a magyar népmesében felmászik az égig érő fa csúcsára az aranyalmáért, akkor a fának olyan nagy ágai vannak, amelyiken elfér egy-egy ország. E kancsó elolvasható díszítése jól illusztrálja ezt a népmesénket. 

A kancsó igazolja Veit Gailel híradását is, mely szerint a székelyeknek nem csak egyetlen hangot jelölő betűi, hanem szó- és mondatjelei is vannak. A fa azonos a Tejúttal, amit abból is láthatunk, hogy a hasadékában ragyog fel a Nap. A Tejútnak ugyanis tényleg van egy hasadéka és abban éppen karácsonykor kél a Nap. 

Ez a boroskancsó egyfajta felidézése a karácsonynak, amelynek időpontját már a kőkorban is ezzel a csillagászati eseménnyel határozták meg. Ez okozta, hogy a Tejút hasadékában kelő "us" (ős, Isten) jelünknek már a kőkorban is voltak párhuzamai a Pireneusoktól Dél-Amerikáig. A Nemetz Tibor matematikus segítségével elvégzett matematikai valószínűségszámítás azt mutatta ki, hogy ezek a hasonlóságok nem a véletlen egyezésnek, hanem a jelek és a jelrendszer genetikus kapcsolatának, egy központból való elterjedésének köszönhetőek. 


veleméri Csinyálóház egy 5 ágyas, két hálószobás őrségi lakosztály külön épületben, hatalmas kerttel és terasszal áll a nagyérdemű, pihenni vágyó közönség rendelkezéséreTovábbi cikkek

A székely írás eredeztetéseA magyar írástörténet kutatását támogatja, ha nálam nyaral a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóházban, egy hiteles őrségi parasztházban 
veleméri Cserépmadár szállás kertjében, kávé mellett


Javaslom az olvasónak, hogy - amennyiben még nem tudja, hogy hol tölti el a nyaralásra szánt időt - akkor látogasson meg Veleméren és pihenjen nálam a Cserépmadár szállás és Csinyálóház nevű szálláson! Ez esetben módunk lenne néhány rovológiai tárgyú beszélgetést összekapcsolni az őrségi szálláson eltöltött hétvégével, vagy huzamosabb idejű nyaralással. Amennyiben Ön az őrségi szállás félpanzióvalőrségi szállás medencévelőrségi szállás SZÉP-kártyávalőrségi szállás Őriszentpéteren, netán az őrségi szállás Szalafőn szempontok alapján keres magának őrségi lakosztályt, vagy őrségi szálláshelyet, akkor nálunk megfelelő terepet talál. Nyilvánvaló, hogy különleges élményben lehet része. Az írástörténet és az őrségi jelkincs iránt érdeklődő igényesek csak itt és csak nálunk kaphatják meg ezt a legjobbaknak való szellemi csemegét. Volt szerencsém a milánói Boscolo-ban, egy ötcsillagos szállodában is eltölteni néhány napot és állíthatom, hogy az igen magas színvonalú kiszolgálásnak volt egy súlyos hibapontja: az alkalmazottak egy szót sem szóltak a magyar írástörténetről s a szállodai környezetben sem volt egyetlen rovásfelirat sem. Ha Ön ezt a nyaralási malőrt el szeretné kerülni, akkor - amennyiben javasolhatom - hívja a 06(20)534-2780-as telefonszámot!

1 megjegyzés:

  1. Örülök a népmesékben megjelenő organikus, szakrális műveltséggel összefüggő megjegyzésnek, mert a szakrális hieroglifák is a néplélekből fakadtak, ahogyan hagyományaink mindegyike. És e gazdagság, akár a nyelvi, akár a mesekincs, a népdalainkkal együtt párját ritkítja a világon. Ahogyan a Tulipa Hungarica is a Vaskapunál természetes körülmények között fejlődik, úgy virul a magyar népi hagyományok gazdag sokszínüsége Énlakától, Velemérig.

    VálaszTörlés