Oldalcsoportok

2022. május 3., kedd

A szigetvári Árpád kori bronzgyűrű jelei

Kaptam egy levelet Tóth Pétertől s benne - mint az már szokásos - egy Árpád kori gyűrű fényképeivel és rajzával. Ezúton is megköszönöm a tájékoztatását erről az érdekes leletről.


Tisztelt Varga úr! 

Nem rég találtam egy bronz gyűrűt. Szántóföldi találat, Szigetvár mellett. Kis magaslat, vegyes történelmi emlékek lelőhelye egy valamikori mocsaras területen. Neolit, bronzkor, talán egy kis Róma is és a gyűrű, ami, ha minden igaz, Árpád kori.  

Sajnos nagyon oxidálódott volt, nem látszott rajta semmi. Tisztítás után lett látható a rajta lévő szimbólum. Az Ön blogjánál jobb kiindulási pontot nem találtam a jel megfejtésére. Ebben szeretném a segítségét kérni, ha vetne rá egy pillantást, azt nagyon megköszönném.

Sajnos szakértő nem vagyok, viszont legalább a korszakot szeretném jobban behatârolni. 

Köszönettel P 



1. ábra. A szigetvári Árpád kori gyűrű pecsétlapja 



A szigetvári gyűrű 1. ábrán látható pecsétlapjának közepén Dana isten kereszt alakú névjele, a kereszt három végén a zsenge "zsendülő, feltámadó", az alsó végén pedig a nagy hieroglifával. E szójelekből alakult ki az akrofónia során a székely írás "d", "zs" és "n" betűje. 
 


2. ábra. A szigetvári gyűrű egyik oldalnézete


A 2. ábrán látható ligatúra közepén ez esetben is a Dana szójel, az alsó és a felső végén a sar "sarok, úr", a jobb oldali végén pedig a szár "növényi szár, úr" szójel látható. A bal oldali végződést a fénykép alapján nem sikerült azonosítanom. 





3. ábra. A szigetvári gyűrű másik oldalnézete


A 3. ábrán látható ligatúra középen a Dana szójel (az isten egyik neve), a bal oldali és a felső végén a szár, a jobb oldali és az alsó végén pedig a sar szójel olvasható.




4. ábra. A Tóth Péter által küldött rajz


A 4. ábrán látható, Tóth Péter által küldött rajz. A pecsétlap rajza egyezik a fényképen láthatókkal (1. ábra). A gyűrű oldalsó ligatúráinak rajzán azonban nem minden részlet azonosítható a fényképeken látható részletekkel. 


Irodalom

Varga Géza: Magyar hieroglif írás, Írástörténeti Kutatóintézet, Budapest, 2017. 






Kétségtelen, hogy elfogult vagyok, mert teljes szívemből szeretem az Őrséget és a szállásunkat, de Ön is így járhat, ha egyszer nálunk nyaral! Hívja most a 06(20)534-2780-as telefonszámot!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése